Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy.Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;)Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.Składniki:(składniki na tortownicę o średnicy 28cm)950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego)250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej190g miękkiego masła7 jajekLaska waniliiEwentualnie rodzynki + rum do namoczenia lub orzechy włoskiepolewa:200ml kwaśnej śmietanycukier puder do smakuSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia.Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną.Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka.Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie.