ßßß Cookit - przepis na Sernik mamy (tradycyjny)

Sernik mamy (tradycyjny)

nazwa

Wykonanie

Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy.
Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;)
Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
Składniki:
(składniki na tortownicę o średnicy 28cm)
950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego)
250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
190g miękkiego masła
7 jajek
Laska wanilii
Ewentualnie rodzynki + rum do namoczenia lub orzechy włoskie
polewa:
200ml kwaśnej śmietany
cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia.
Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną.
Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/sernik-mamy-tradycyjny.html