Wykonanie
Mimo że lubię odkrywać nowe smaki i poznawać kuchnie świata, doceniam stare, proste, sprawdzone przepisy na dania, które smakują każdemu.
Kiełbaski w cieście
drożdżowym (czy jak to mówią za oceanem,
pigs in blankets) to świetna propozycja na przystawkę lub spotkanie w większym gronie. Do środka możemy też dodać inne składniki (
ser,
pieczarki, warzywa). Podawać z
sosem pomidorowym,
czosnkowym lub
ketchupem. Smacznego:)Zmodyfikowany przepis z Kuchni Polskiej .ok. 8 dobrej jakości kiełbasek lub
parówekciasto:250 g
mąki,15 g
drożdży,5 g
cukru,1/4 szklanki
mleka,
jajko,szczypta
soli,30 g stopionego
masła,opcjonalnie pół szklanki
siemienia lnianego (u mnie ekologiczne
siemię lniane ze sklepu Smaki ziemi)
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać 50 g
mąki i kilka łyżek
mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej
śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać
jajko, siemię, resztę
mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać
masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Cienko rozwałkować i owijać każdą
kiełbaskę, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować
mlekiem lub
jajkiem, piec w 190 stopniach ok. 30 minut.