ßßß Cookit - przepis na Kiełbaski w cieście drożdżowym

Kiełbaski w cieście drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Mimo że lubię odkrywać nowe smaki i poznawać kuchnie świata, doceniam stare, proste, sprawdzone przepisy na dania, które smakują każdemu. Kiełbaski w cieście drożdżowym (czy jak to mówią za oceanem, pigs in blankets) to świetna propozycja na przystawkę lub spotkanie w większym gronie. Do środka możemy też dodać inne składniki (ser, pieczarki, warzywa). Podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ketchupem. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis z Kuchni Polskiej .
ok. 8 dobrej jakości kiełbasek lub parówek
ciasto:
250 g mąki,
15 g drożdży,
5 g cukru,
1/4 szklanki mleka,
jajko,
szczypta soli,
30 g stopionego masła,
opcjonalnie pół szklanki siemienia lnianego (u mnie ekologiczne siemię lniane ze sklepu Smaki ziemi)
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać jajko, siemię, resztę mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Cienko rozwałkować i owijać każdą kiełbaskę, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować mlekiem lub jajkiem, piec w 190 stopniach ok. 30 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/12/kiebaski-w-ciescie-drozdzowym.html