Wykonanie
Runo leśne to tureckie ciasto na bazie
szpinaku, przełożone masą z
bitej śmietany lub
mascarpone, udekorowane
owocem granatu. Dziś zapraszam Was na wariację na temat tego deseru.
Szpinakowe placki posłużą jako baza
serowego tortu. To widowiskowe ciasto ma jedną ważną zaletę- pomimo tego że pieczemy tort, w efekcie końcowym uzyskujemy bardzo lekki i orzeźwiający deser. Masa na bazie
sera twarogowego to nic innego jak serownik gotowany. Sprawdza się tu idealnie. Koniecznie wypróbujcie ;) . Może zrobicie swoim babciom i dziadkom?Ciasto:· 450 g mrożonego siekanego
szpinaku (
szpinak należy rozmrozić i odcisnąć nadmiar
wody)· 3
jajka· 1,5 szklanki
cukru· 1/4 szklanki
oleju rzepakowego· 200 g roztopionego i przestudzonego
masła· 2 szklanki
mąki pszennej· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia· łyżka pasty waniliowej
Jaja ucieramy z
cukrem na puszysto dodając pod koniec pastę
waniliową. Do masy jajecznej cały czas miksując dodajemy naprzemiennie składniki suche (
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia) oraz mokre (roztopione
masło wymieszane z
olejem). Na sam koniec dodajemy posiekany
szpinak. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką o średnicy 26 cm - pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni termoobieg- do tzw. suchego patyczka.Masa serowa gotowana:· 1 kg
sera trzykrotnie zmielonego- może być z wiaderka· 150 g
masła· 2
jajka· 1 i 1/4 szklanki
cukru· 1
budyń waniliowy· łyżka
mąki ziemniaczanej· łyżeczka pasty waniliowej/ może być ekstrakt
waniliowy· 6 łyżek zimnego
mlekaDo roztopionego
masła dodajemy
twaróg,
cukier, pastę
waniliową oraz
jajka. Dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i
mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnym
mleku. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy 4 łyżki gorącej masy serowej. Masę budyniową przelewamy do masy serowej. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (masa serowa zacznie "pykać"). Uzbrójmy się w cierpliwość i róbmy to na małym ogniu, w przeciwnym razie masa może się przypalić albo zważyć.Wystudzone ciasto
szpinakowe przecinamy za pomocą
nitki na 3 równe części (róbmy to delikatnie, gdyż ciasto - jak to runo leśne- lekko się kruszy) i przekładamy je lekko ciepłą masą
serową- trochę masy odłóżmy do dekoracji. Wierzchni placek ułóżmy tak, aby pokazać ładnie zielony kolor ciasta.Dekoracja:·
chipsy czekoladowe·
suszona żurawinaWierzch ciasta posypujemy posiekaną
suszoną żurawiną. Boki smarujemy odłożoną masą
serową, do której przyklejamy
chipsy czekoladowe. Ciasto dobrze schładzamy w lodówce. Smacznego!