ßßß Cookit - przepis na Tort serowy "Leśny Mech"

Tort serowy "Leśny Mech"

nazwa

Wykonanie

Runo leśne to tureckie ciasto na bazie szpinaku, przełożone masą z bitej śmietany lub mascarpone, udekorowane owocem granatu. Dziś zapraszam Was na wariację na temat tego deseru. Szpinakowe placki posłużą jako baza serowego tortu. To widowiskowe ciasto ma jedną ważną zaletę- pomimo tego że pieczemy tort, w efekcie końcowym uzyskujemy bardzo lekki i orzeźwiający deser. Masa na bazie sera twarogowego to nic innego jak serownik gotowany. Sprawdza się tu idealnie. Koniecznie wypróbujcie ;) . Może zrobicie swoim babciom i dziadkom?
Ciasto:
· 450 g mrożonego siekanego szpinaku (szpinak należy rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody)
· 3 jajka
· 1,5 szklanki cukru
· 1/4 szklanki oleju rzepakowego
· 200 g roztopionego i przestudzonego masła
· 2 szklanki mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· łyżka pasty waniliowej
Jaja ucieramy z cukrem na puszysto dodając pod koniec pastę waniliową. Do masy jajecznej cały czas miksując dodajemy naprzemiennie składniki suche (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia) oraz mokre (roztopione masło wymieszane z olejem). Na sam koniec dodajemy posiekany szpinak. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką o średnicy 26 cm - pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni termoobieg- do tzw. suchego patyczka.
Masa serowa gotowana:
· 1 kg sera trzykrotnie zmielonego- może być z wiaderka
· 150 g masła
· 2 jajka
· 1 i 1/4 szklanki cukru
· 1 budyń waniliowy
· łyżka mąki ziemniaczanej
· łyżeczka pasty waniliowej/ może być ekstrakt waniliowy
· 6 łyżek zimnego mleka
Do roztopionego masła dodajemy twaróg, cukier, pastę waniliową oraz jajka. Dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnym mleku. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy 4 łyżki gorącej masy serowej. Masę budyniową przelewamy do masy serowej. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (masa serowa zacznie "pykać"). Uzbrójmy się w cierpliwość i róbmy to na małym ogniu, w przeciwnym razie masa może się przypalić albo zważyć.
Wystudzone ciasto szpinakowe przecinamy za pomocą nitki na 3 równe części (róbmy to delikatnie, gdyż ciasto - jak to runo leśne- lekko się kruszy) i przekładamy je lekko ciepłą masą serową- trochę masy odłóżmy do dekoracji. Wierzchni placek ułóżmy tak, aby pokazać ładnie zielony kolor ciasta.
Dekoracja:
· chipsy czekoladowe
· suszona żurawina
Wierzch ciasta posypujemy posiekaną suszoną żurawiną. Boki smarujemy odłożoną masą serową, do której przyklejamy chipsy czekoladowe. Ciasto dobrze schładzamy w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/tort-serowy-lesny-mech.html