Wykonanie
Przedstawiam Wam kombinację dodatków do pizzy, która w moim subiektywnym rankingu jest na samym szczycie. Tyle, że w odrobinę mniejszej wersji. ;) Są takie dania, które nigdy się nie nudzą i dla mnie to właśnie jedno z nich. Połączenie idealne, jak dla mnie to smaki które są dla siebie stworzone. Robienie pizzy w domu jest naprawdę dziecinnie proste i nigdy nie przestanę Was do tego namawiać ;)Składniki na 8 porcji/8 pizzerek widocznych na zdjęciuSkładniki na ciasto►
mąka pszenna [500 g]► ciepła
woda [375 ml / 1 i 1/3 szklanki]►
drożdże instant [16 g /1 opakowanie]►
sól [szczypta]Dodatki► passata pomidorowa [100 g]►
sól morska [1/3 łyżeczki]►
pieprz czarny [1/3 łyżeczki]►
czosnek niedźwiedzi [pół łyżeczki]►
oregano [1/3 łyżeczki]►
mozzarella świeża pełnotłusta [ok. 180 g / 1 i 1/2 kulki]►
suszone pomidory z
oleju [160 g / 8 sztuk]►
szynka parmeńska [8 plasterków]Do przybrania►
rukola [2-3 garście ]►
parmezan [ok. 80 g/ 8 łyżek]
Drożdże wymieszać z
mąka i
solą, dodać
wody i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać do uzyskania gładkiej i elastycznej masy (ok. 5-7 minut).Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 8 równych kawałków.Przygotowane porcje ciasta rozwałkować na grubość ok. 0 . 5 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie jednorazowo na blaszce mieszczą się 4 pizzerki).Każdy ze
spodów posmarować passatą doprawioną podanymi
przyprawami (lub ulubioną
mieszanką przypraw do pizzy) oraz obłożyć pokrojoną w plasterki
mozarellą,
suszonymi pomidorami i
szynką. (U mnie na jeden spód poszło: ok. 20 g
mozzarelli, jeden suszony
pomidor i jeden plaster
szynki pokrojony w cienkie paseczki).Piec przez ok. 10 min lub do zbrązowienia i roztopienia się
sera w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.Upieczone pizzerki przybrać
rukolą i posypać
parmezanem.