Wykonanie
Jeżeli zostały Wam
ziemniaki z wczorajszego obiadu to mam dla Was smaczną propozycję.Oczywiście możecie również ugotować dzisiaj
ziemniaki aby zrobić to przepyszne danie.Kluski śląskie to jedno z najbardziej popularnych dań. W Polsce są one najbardziej popularne na Górnym i Dolnym Śląsku.Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Idealnie pasują na rodzinne obiady a w połączeniu z domowym sosem smakują wybornie.
Składniki:1 kg
ziemniaków2
jajkasólmąka ziemniaczanaWykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Ziemniaki porządnie wystudzić a następnie przecisnąć je przez praskę do
ziemniaków. Gotowe
ziemniaki przełożyć do garnka i "upchać" je na dnie garnka. Następnie wyłożyć 1/4
ziemniaków a w to miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną, dodać
jajka oraz odłożone
ziemniaki, masę porządnie wymieszać- ma być gładka. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości takiej aby mieściły się w dłoni a w ich środku zrobić wgłębienie. Kluski wrzucić na gotującą się
wodę i gotować od czasu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty.Smacznego ;)