ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Barszcz:
2 kg buraków
200 g marchewki
1/2 kg jabłek
4 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
100 g suszonych śliwek
4 l wody
10 g majeranku
2 ziarna pieprzu
50 ml octu balsamicznego
sól
pieprz biały
Do wody wrzuć liście laurowe,pieprz czarny,ziele angielskie. Dodaj śliwki,obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,pokrojoną marchewkę,obrane i pokrojone buraki oraz ząbki czosnku.
Dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny.
Całość zagotuj. Gotuj ok. 2 minut od momentu zagotowania.
Zdejmij z ognia,przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
Uszka:
500 g mąki
120 g suszonych grzybów
2 cebule
1-2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
olej rzepakowy
Grzyby namocz w letniej wodzie przez ok. 20 minut,po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.
Grzyby drobno pokrój lub zmiel przez maszynkę. Przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na patelni,dodaj odrobinę majeranku,białego pieprzu i soli.
Dodaj odrobinę oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj grzyby i podduś przez chwilę. Ostudź.
Do miski wsyp mąkę,dodaj sól i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto,dodaj odrobinę oleju i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 3 części.
Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinaj kwadraty i na każdym połóż odrobinę farszu,ok. 1 łyżeczkę.
Sklej uszka. Gotowe odstaw na 10 minut.
Uszka gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij je łyżką cedzakową po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch.
Barszcz odcedź i zagotuj. Dopraw solą,białym pieprzem i octem balsamicznym.
Podawaj z uszkami.
*- przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2015/12/barszcz-czerwony-z-uszkami.html