ßßß Cookit - przepis na Barszcz Czerwony BEZ zakwasu

Barszcz Czerwony BEZ zakwasu

nazwa

Wykonanie

By podać na wigilii (i nie tylko) pyszny, czerwony barszcz wcale nie musicie od dwóch tygodni przygotowywać zakwasu. Dziś przedstawię Wam mój przepis z tego roku.
Składniki:
- 4 litry wody,
- 2 kg buraków,
- 3 duże, słodkie jabłka,
- 3 duże marchewki,
- 1 cebula,
- 100 g suszonych śliwek,
- pare sztuk suszonych gruszek,
- pare plastrów suszonych jabłek,
- 5 liści laurowych,
- 5 ząbków czosnku,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- mielony majeranek, sól i pieprz biały,
- 50ml octu balsamicznego,
- 3 duże łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki fruktozy / cukru.
Krok 1: Do zimnej wody wrzucić pokrojone w plastry buraki, jabłka, marchewki w słupki, cały susz, ząbki czosnku w całości, ziarna pieprzu, dodać liście laurowe, majeranek, wlać ocet i sok z cytryny.
Krok 2: Wodę zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 40/50 minut.
Krok 3: Pod koniec barszcz będzie miał już bardzo intensywny kolor i smak. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Odcedzić z warzyw. Barszcz przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. 24h.
Smacznego! :) Zapraszam na mój FANPAGE
Źródło:http://trzpiotkawkuchni.blogspot.com/2013/12/barszcz-czerwony-bez-zakwasu.html