ßßß Cookit - przepis na Torcik czekoladowo-śliwkowy

Torcik czekoladowo-śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać te ze słoika, całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam.
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
10 dag cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki budyniu śmietankowego
50 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1 szklanka naparu z herbaty owocowej Red Hot Ginger Basilur
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka rumu
Masa śliwkowa:
1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml
1 torebka żelfiks 3:1
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
Szczypta mielonego cynamonu
Szczypta mielonych goździków
Szczypta mielonego kardamonu
Masa czekoladowa:
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g sera mascarpone
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 czubata łyżka cukru pudru
Dekoracja:
Płatki czekoladowe
Sposób przygotowania:
Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty
Masa śliwkowa; Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.
Poncz: Napar z herbaty wymieszać z cukrem połączyć z rumem.
Masa czekoladowa: Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła.
Przełożenie; Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę czekoladową.
Wierzch posypujemy grubo płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki, aby masy dobrze stężały.
Smacznego ;-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/06/torcik-czekoladowo-sliwkowy.html