Wykonanie
Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej
herbaty RED HOT GINGER Basilur i
rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na
śliwki można wykorzystać te ze słoika, całość dopełniona pysznym
czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a
śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie
jadłam.





Składniki:Ciasto:5
jajek10 dag
cukru pudru½ szklanki
mąki pszennej3 łyżki
bułki tartej2 łyżki budyniu
śmietankowego50 g mielonych
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPoncz:1 szklanka naparu z
herbaty owocowej Red Hot Ginger Basilur1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
rumuMasa śliwkowa:1 słoik
śliwek węgierek w
syropie-800 ml1 torebka żelfiks 3:12 łyżki
brązowego cukru trzcinowegoSzczypta mielonego
cynamonuSzczypta mielonych
goździkówSzczypta mielonego
kardamonuMasa czekoladowa:300 ml
śmietany kremówki 30%250 g
sera mascarpone1 tabliczka
mlecznej czekolady1 czubata łyżka
cukru pudruDekoracja:
Płatki czekoladoweSposób przygotowania:Ciasto:
Żółtka jaj utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
bułką tartą,
budyniem i
orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno
białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty

Masa śliwkowa;
Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać
korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz
brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.

Poncz: Napar z
herbaty wymieszać z
cukrem połączyć z
rumem.

Masa czekoladowa:
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, na płynną masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z
serkiem i
cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną
czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła.

Przełożenie; Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę
śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę
czekoladową.Wierzch posypujemy grubo
płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki, aby masy dobrze stężały.

Smacznego ;-)