Wykonanie
Jest to bardzo ciekawa forma podania
ziemniaka na rożne okazje. Bardzo smaczne i nietrudne do wykonania- polecam.2kg
ziemniakówwafle kwadratowe dużeświeży
koperek1/2
cebulki podsmażonej1 czubata łyżka
masła2-3 łyżki
mlekagałka muszkatołowaodrobina
pieprzuolej do smażenia2 łyżeczki
soli do gotowania
ziemniakówZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane rozgniatamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Gorącą masę przekładamy na
wafle (dzięki
czemu łatwo dadzą się zwinąć w roladkę) i rozsmarowujemy równomiernie. Odstawiamy na 2-4 minuty aby
wafle namiękły i zwijamy roladki. Każdą zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, np. całą noc. Po tym czasie kroimy 1,5cm plastry i smażymy z obu stron na rozgrzanym
oleju do momentu uzyskania złotego koloru.Smak zaskakujący- nie czuć
wafli, za to mają posmak placków ziemniaczanych.