Wykonanie
Rewelacyjne
lody na upalne dnie. Taki deser możemy również przygotować na specjalne okazje np. urodziny czy walentynki.


330 g
śmietanki 30%12 g
śmietan fixu3 łyżki kajmaku85 g
cukru2
jajka (osobno
białka i
żółtka)150 g
truskawek50 g
orzechów laskowychPrzygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno
śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej misce ucieramy
żółtka z
cukrem (tak jak na kogel
mogel). W trzeciej ubijamy
białka na sztywną pianę ze szczyptą
soli.
Truskawki (mogą być mrożone lub inne
owoce) blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki wraz z
orzechami laskowymi przekładamy do ubitej
śmietanki. Mieszamy bardzo delikatnie silikonową szpatułką, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do foremki w kształcie
serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przed podaniem
lody wyjmujemy chwilkę wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym (wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką
mleka).