ßßß Cookit - przepis na truskawkowe semifreddo

truskawkowe semifreddo

nazwa

Wykonanie

Na taką niedzielną, przytłaczającą i niesprzyjającą pogodę mam coś co z pewnością poprawi Wam humor. Semifreddo czyli nic innego jak deser lodowy, a właściwie rodzaj lodów, których nie trzeba mieszać podczas mrożenia. Zgodzicie się pewnie, że jest to ogromnym ułatwieniem (ja i tak zwykle zapominam o mieszaniu). W efekcie powstaje lodowy przysmak o konsystencji sorbetu,w formie zamrożonego bloku owoców połączonych z kremówką. Przepis znaleziony na kwestiasmaku.com.
składniki:
300 g truskawek
250 ml kremówki 30%
100 g cukru
2 żółtka
1 jajko
Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka, żółtko oraz cukier umieścić w oddzielnej misce i wymieszać. Miskę umieścić nad rondlem i podgrzewać na parze przez 7 minut cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, aż powstanie jasna i gęsta masa. Wyłączyć palnik, miskę zdjąć z ognia i miksować kolejne 7 minut aż jej zawartość ostygnie. Do masy dodać ubitą kremówkę oraz zmiksowane truskawki. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed podaniem wstawić na chwilę do ciepłej wody lub odczekać, aż deser się lekko roztopi.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/06/tuskawkowe-semifreddo.html