Wykonanie
Tort, w którym mieszają się smaki
słodyczy z kwaskowatością. Z jednej strony słodki krem
toffi z drugiej cytrynowa pianka i
wiśnie. Tort zaspokoi nawet wybredne podniebienia.
Biszkopt:5
jajek2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejPianka cytrynowa:2
jajka200 g
cukru pudru250 g
margarynySok z 1
cytryny1,5 łyżki
żelatyny250 g kremu
toffi250 g
margarynyCukrowe róże:125 g
PALMY65 ml
wody0,5 szklanki
mąki pszennej30 dag
cukru pudruAromat pomarańczowyKolorowe barwnikiDodatkowo:100 g
wiśni w
spirytusieCzekoladowe kuleczki do dekoracji
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy
cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym
żółtku, miksujemy na wolnych obrotach.
Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy
biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm.
Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Pianka cytrynowa:
Margarynę ubijamy na puch. Pamiętajmy aby była miękka przed ubijaniem.
Cukier puder przesiewamy przez sitko.
Żelatynę mieszamy z odrobiną
wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy
wodę. Podgrzewamy. Nad garnkiem umieszczamy metalową miskę. Wbijamy
jajka. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy
cukier puder. Masa musi być puszysta. Ciągle ubijając wstawiamy miskę do zimnej
wody. Dokładamy po łyżce puszystej
margaryny oraz wlewamy
sok z cytryny.
Żelatynę podgrzewamy w kąpieli
wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała.Krem
toffi:
Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem
toffi (podobny do nutelli). Miksujemy na gładki krem.
Cukrowe róże:W garnku rozpuszczamy
margarynę z
wodą. Następnie dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy
cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na
pomarańczowy i czerwony kolor. To co mi zostało zamroziłam w foliowych woreczkach. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy
płatki.Złożenie ciasta:
Wiśnie odsączymy z
alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat
biszkopta. Nasączamy go
alkoholem z odsączenia
wiśni. Wylewamy masę
cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny
biszkopt, delikatnie dociskamy. Rozkładamy na nim
wiśnie, smarujemy kremem
toffi (zostawiamy 3 łyżki na wierzch). Układamy ostatni
biszkopt, smarujemy go resztą kremu. Na wierchu układamy wykonane
cukrowe róże i
czekoladowe kuleczki.