ßßß Cookit - przepis na Knedle z twarogiem

Knedle z twarogiem

nazwa

Wykonanie

Knedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
50 dag twarogu półtłustego
cukier puder do smaku
ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest za suchy
1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto.
2. Twaróg również przepuścić przez maszynkę lub rozgnieść widelcem. Dodać cukier puder i ewentualnie troszkę śmietanki. Dokładnie wymieszać.
3. Dużą deseczkę podsypać lekko mąką. Uformować knedelki: ja odrywam ręką po kawałeczku ciasta, rozpłaszczaw w dłoniach, na środek kładę 1-2 łyżeczki twarogu, zlepiam w kulkę i nastepnie spłaszczam ją i kciukiem robię wgłębienie. Można też rozwałkować ciasto i szerszą szklanką lub innym naczyniem wycinać kółka, nakładać na nie twaróg i sklejać. Gotowe knedelki ułożyć na deseczce z mąką.
4. Knedelki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawać np. z uprażoną na patelni bułką tarta i masełkiem.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2016/01/knedle-z-twarogiem.html