Wykonanie
Knedle ziemniaczane nadziewane
twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :)
SKŁADNIKICiasto:1 kg ugotowanych
ziemniaków25 dag
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka1 płaska łyżeczka
soliFarsz:50 dag
twarogu półtłustego
cukier puder do smakuewentualnie troszkę
śmietanki jeśli
twaróg jest za suchy1.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wbić
jajka, dodać
mąkę,
mąkę ziemniaczaną i
sól. Wyrobić gładkie ciasto.2.
Twaróg również przepuścić przez maszynkę lub rozgnieść widelcem. Dodać
cukier puder i ewentualnie troszkę
śmietanki. Dokładnie wymieszać.3. Dużą deseczkę podsypać lekko
mąką. Uformować knedelki: ja odrywam ręką po kawałeczku ciasta, rozpłaszczaw w dłoniach, na środek kładę 1-2 łyżeczki
twarogu, zlepiam w kulkę i nastepnie spłaszczam ją i kciukiem robię wgłębienie. Można też rozwałkować ciasto i szerszą szklanką lub innym naczyniem wycinać kółka, nakładać na nie
twaróg i sklejać. Gotowe knedelki ułożyć na deseczce z
mąką.4. Knedelki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.Podawać np. z uprażoną na patelni
bułką tarta i
masełkiem.