Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, a nie lubicie długo stać w kuchni - ten przepis będzie w sam raz! Któż nie lubi kremowego sosu z dodatkiem boczku?! a w dodatku z niespodzianką w postaci zielonego groszku! Zabierajcie się do gotowania! :)składniki:4 porcje100 g wędzonego boczkupęczek bazylii500 g makaronu muszelki4-5 łyżek śmietany 12%100 g tartego sera mozzarella lub żółtego250 g mrożonego zielonego groszkuoliwa z oliwek (ok. 1 łyżki)sól, pieprzW osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i przysmażamy pokrojony w paseczki boczek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy boczek będzie już chrupiący dodajemy groszek mrożony i bazylię. Po około 2 minutach dodajemy śmietanę i chwilę podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu. Makaron odcedzamy i wrzucamy makaron na patelnię (lub jeśli nie macie tak dużej patelni - zawartość patelni do garnka). Wrzucamy ser i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia sera. Gotowe :)Właściwości odżywcze:porcja 350 gkalorie 659 kcalbiałko 27 gtłuszcze 32 gwęglowodany 68 g