ßßß Cookit - przepis na Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne

Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne

nazwa

Wykonanie

Pierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
150 g masła
3 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
sól
pieprz
farsz:
50 - 60 g suszonych grzybów
200 g kapusty kiszonej
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
olej
2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków
sól
pieprz
Wykonanie:
przygotować farsz:
Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby zostawić na noc by namokły.
Kapustę posiekać, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje.
Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut.
Farsz ostudzić a następnie dodać 2 białka i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, śmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi.
Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/12/kurpiowskie-pieczone-pierozki-wigilijne.html