Wykonanie
Tradycją w wielu
polskich domach jest to, że niedzielny obiad zaczyna się od rosołu. Cała rod
zina zasiada wtedy przy st ole, jest to chwila magiczna, gdy wszyscy mogą usiąść razem, często przybywając z daleka, na k rótką chwilę i przed dług ą podróżą, bo od P oniedziałku trzeba być w pracy setki kilometrów od domu. Niedzielny obiad powinno się ce lebrować, wyłączywszy telewizor i telefony (jest to trudne, wiemy...) i ch oć przez t ę chwilę pobyć tak naprawdę razem. Tradycj ą jest też t o, że rosół jest z
makaronem . A co jak ktoś nie przepada za kluskami? Dla nich jest w ł aśnie nasza propozycja podania ros ołu z zi e mniakami, tak dla odmiany.składniki1 wiejski
kurczak1
marchewka1
pietruszka1 kawałek
selera1 kawałek
pora1/2
cebuli1
kostka rosołowa wołowa
natka pietruszkisólpieprzziele angielskie1/2 kg
ziemniaków2 ząbki
czosnkulubczyk świeży lub suszonyWykonanie
Kurczaka dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą
wodą,zalać zimną
wodą doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia wyjąć
mięso kurczaka ponownie umyć,wylać
wodę z garnka.
Mięso ponownie włożyć do garna zalać 3 litrami zimnej
wody,zagotować i gotować ok 15 minut.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler,
por dokładnie oczyścić, umyć pokroić na kawałki dodać do garnka, następnie dodać ząbki
czosnku,
ziele angielskie,
lubczyk suszony lub świeży, opieczoną
cebulę i kilka ziaren
pieprzu. Gotować na wolnym ogniu około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodać rosołek doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Ziemniaki obr ać, ugotować w osolonej wodzie.Na talerz ułożyć
ziemniaki wlać rosół, całość dekorujemy posiekaną
natką pietruszki i pokrojoną
marchewką z rosołu . Dopra wić pi eprzem do smaku.Smacznego :)