Wykonanie
Weekend przed nami, sezon na grilla trwa na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem grilla i zdrowych produktów. Dziś pierwsze połączenie
oleju rzepakowego z drobiem.Dlaczego ?
Kurczak zalicza sie do zdrowych produktów, jest niskokaloryczny.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi. Roladki w połączeniu z
purre z
selera z sosem
wiśniowym wzajemnie uzupełniały się smakiem.Danie jest pyszne,dietetyczne, idealne na popołudnie przyjęcie.
Składniki:1
pierś z kurczaka Nasz
kurczak2-3 plastry
szynki szwarcwaldzkiej2 łyżki
sera pleśniowego niebieskiego2 łyżki
pietruszki1 łyżka
masłaolej rzepakowysól Kamis
pieprz Kamis
przyprawa do grillaPuree z
selera:3 średniej wielkości
selery1 łyżka
masła500 ml
mlekasól,
pieprz,
imbir,
gałka muszkatołowa do smakusos
wiśniowy:2 szkl
wiśni z
wiśniówki lub
wiśni mrożonych4 łyżki
miodu,4
goździki,1 płaska łyżeczka
cynamonu1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz Kamis do smaku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy
solą i
pieprzem. Do miseczki wkładamy
ser,
masło i posiekaną
pietruszkę doprawiamy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz świeżo zmielonym
pieprzem. Na desce układamy plastry
szynki parmeńskiej na to
pierś z kurczaka i układamy farsz
serowo-
ziołowy. Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami.Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy
olejem rzepakowym i stawiamy ją na rozgrzanym ruszcie od grilla. Roladki grillujemyokoło 15-20 minut co jakiś czas obracając i skrapiając
olejem.Puree z
selera:Do garna wkładamy obrane pokrojone
selery , które zalewamy
mlekiem i dodajemy kilka kropel
cytryny (aby zachowały ładny kolor). Gotujemy domiękkości i przekładamy do miski, dodajmy
masło,
gałkę muszkatołową,
imbir,
pieprz biały,
sól i dokładnie miksujemyblenderem . Możemy dodać odrobinę
mleka w którym gotował się
seler jeśli będzie za gęste.Sos
wiśniowy:Do rondla, dodajemy
wiśnie,
wino,
miód,
goździki,
cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy jego ilość. Zagęszczamy łyżeczką
mąkiziemniaczanej, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Roladki podajemy z
purre z
selera z sosem
wiśniowym