Wykonanie
27 czerwca 2014Składniki:2 uda z
kurczaka1 podwójna
pierś z kurczaka300g.
szpondru wołowego bez kości300g.
sera żółtego w kawałku ( np.Gouda)2
marchewki1
pietruszka1/2 bulwy
selera3
jajka3 łyżki
musztardy sarepskiej1/2 szklanki
mleka1/2 szklanka
bułki tartej1 łyżka
pieprzu1 łyżeczka
soli cebulowej
sól ( wg. potrzeb)
masło i
bułka tarta do wysmarowania keksówki
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć , oczyścić.Z udek zdjąć skórę , wyjąć kości.
Szponder umyć , usunąć skórę.Warzywa obrać , umyć , osuszyć.Gotować warzywa z
mięsem do miękkości-odcedzić , pokroić na mniejsze kawałki.Zmielić 3 krotnie
mięso z warzywami oraz
serem żółtym.Do zmielonej masy wbić
żółtka ( ważne , bez
białek) wlać
mleko ,
musztardę , wsypać
bułkę tartą oraz
przyprawy-wyrabiać dłońmi na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę , dodać do reszty składników , delikatnie wymieszać łyżką.Keksówkę wysmarować
masłem oraz
bułką tartą , przelać masę
pasztetową , wygładzić wierzch.Piec pasztet ok.60 min. w 180st.SmacznegoPost navigation← Przekąska która świetnie sprawdzi się na imprezach czy piknikach na świeżym powietrzu.Takie śniadanko przygotowałam dla mojej 13
mies. córci , gdyż bardzo lubi zwierzaki. Kolorowa zawartość talerza od razu jej się spodobała i zajadała ze smakiem. →