Wykonanie
Warsztaty w Siedlisku Architekta były cudownym nie zapomnianym czasem, mogliśmy odkrywać nowe smaki.Kiedy dowiedziałam się w menu warsztatów jest ciasto duńskie. Nie mogłam doczekać kiedy będziemy je robić, moja ciekawość była wielka.Do tego stopnia ze opróżniłam swój wyjazd z Siedliska mając świadomość im później wyjadę korki będą większe.Opłacało się czekać. Ciasto danisze jest pyszne, miękkie chrupiące,lekkie o bardzo aromatycznym zapachu maślanym. Zakochałam się w nim, do tego stopnia ze porcja ciasta leżakuje w lodówce. Ania jest mistrzynią w komponowaniu cudownych przepisów.Zawdzięczam jej coś więcej otworzyła mi oczy na to co czasami było tak blisko, a nie zauważalne.Aniu bardzo Ci dziękuję.Danisze to pyszne
ciasteczka, które pachną obłędnie, ich zapach unosi się po całym domu. Danisze to połączenie
ciasta francuskiego z
drożdżowym o zapachy maślanym który zawdzięczamy
masłu. ,Jak tu się odchudzać. Możemy je przygotować z dowolnym nadzieniem o dowolnym kształcie. Moim zdaniem okrągłe są najładniejsze. Polecam danisze które przygotowaliśmy na warsztatach w Siedlisku Architekta
Na ciasto120 ml ciepłej
wody250 ml
mleka, o temperaturze pokojowej2 duże
jajko, o temperaturze pokojowej700 g
mąki pszennej chlebowej2 saszetki
drożdży suchych lub 30 g świeżych2 łyżeczka
soli50 g drobnego
cukru500 g
masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałkiNa nadzienieświeże
moreleświeże borówkikremowy twarożeksiekane
pistacjeskórka z cytrynycukier waniliowymiódDo miseczki wlać
wodę,
mleko, wbić
jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.Do większej miski nasypać
mąki,
drożdży,
soli i
cukru, wymieszać. Dodać zimne kawałki
masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki
masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami
masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu z lodówki pozostawić je w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat ok. 50 x 50 cm. Można podsypywać
mąką.Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze). Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych
ciastek duńskich. Płat powinien
mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem że nie zrobiliśmy tego wcześniej.Ciasto podzielić na części kwadraty koła . Na środek każdego kawałka nałożyć nadzienie i
owoce i ułożyć na blaszce,przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 ha w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość,być miękkie i puszyste.Przed pieczeniem każde
ciastko posmarować
jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami
mleka. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.