ßßß Cookit - przepis na Danisze z morelami,borówkami i pistacjami

Danisze z morelami,borówkami i pistacjami

nazwa

Wykonanie

Warsztaty w Siedlisku Architekta były cudownym nie zapomnianym czasem, mogliśmy odkrywać nowe smaki.Kiedy dowiedziałam się w menu warsztatów jest ciasto duńskie. Nie mogłam doczekać kiedy będziemy je robić, moja ciekawość była wielka.Do tego stopnia ze opróżniłam swój wyjazd z Siedliska mając świadomość im później wyjadę korki będą większe.Opłacało się czekać. Ciasto danisze jest pyszne, miękkie chrupiące,lekkie o bardzo aromatycznym zapachu maślanym. Zakochałam się w nim, do tego stopnia ze porcja ciasta leżakuje w lodówce. Ania jest mistrzynią w komponowaniu cudownych przepisów.Zawdzięczam jej coś więcej otworzyła mi oczy na to co czasami było tak blisko, a nie zauważalne.Aniu bardzo Ci dziękuję.Danisze to pyszne ciasteczka, które pachną obłędnie, ich zapach unosi się po całym domu. Danisze to połączenie ciasta francuskiego z drożdżowym o zapachy maślanym który zawdzięczamy masłu. ,Jak tu się odchudzać. Możemy je przygotować z dowolnym nadzieniem o dowolnym kształcie. Moim zdaniem okrągłe są najładniejsze. Polecam danisze które przygotowaliśmy na warsztatach w Siedlisku Architekta
Na ciasto
120 ml ciepłej wody
250 ml mleka, o temperaturze pokojowej
2 duże jajko, o temperaturze pokojowej
700 g mąki pszennej chlebowej
2 saszetki drożdży suchych lub 30 g świeżych
2 łyżeczka soli
50 g drobnego cukru
500 g masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałki
Na nadzienie
świeże morele
świeże borówki
kremowy twarożek
siekane pistacje
skórka z cytryny
cukier waniliowy
miód
Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.
Do większej miski nasypać mąki, drożdży, soli i cukru, wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.
By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu z lodówki pozostawić je w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat ok. 50 x 50 cm. Można podsypywać mąką.
Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze). Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.
Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.
Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem że nie zrobiliśmy tego wcześniej.
Ciasto podzielić na części kwadraty koła . Na środek każdego kawałka nałożyć nadzienie i owoce i ułożyć na blaszce,przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 ha w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość,być miękkie i puszyste.
Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/08/danisze-z-morelamiborowkami-i-pistacjami.html