ßßß


Na ciasto120 ml ciepłej wody250 ml mleka, o temperaturze pokojowej2 duże jajko, o temperaturze pokojowej700 g mąki pszennej chlebowej2 saszetki drożdży suchych lub 30 g świeżych2 łyżeczka soli50 g drobnego cukru500 g masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałkiNa nadzienieświeże moreleświeże borówkikremowy twarożek
siekane pistacjeskórka z cytrynycukier waniliowymiód
Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.Do większej miski nasypać mąki, drożdży, soli i cukru, wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu z lodówki pozostawić je w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat ok. 50 x 50 cm. Można podsypywać mąką.Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze). Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem że nie zrobiliśmy tego wcześniej.Ciasto podzielić na części kwadraty koła . Na środek każdego kawałka nałożyć nadzienie i owoce i ułożyć na blaszce,przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 ha w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość,być miękkie i puszyste.Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.