ßßß Cookit - przepis na Tatar befsztyk tatarski

Tatar befsztyk tatarski

nazwa

Wykonanie

Gdzie Tatar (befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej kreatywne podanie pozwala ukazać całą majestatyczność i ponadczasowość tak lubionego i kultowego dania. Tatara najlepiej przygotować w bardzo dobrej jakości wołowiny, powinno być świeże, pochodzić ze sprawdzonego źródła .Tatara przygotowujemy z surowego mięsa najlepiej podawać w tym samym dniu.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie klik
Czas przygotowania 30 minut
składniki
1/2 kg polędwicy wołowej lub ligawy
3 ogórki kiszone
2 cebulki
kapary
pieprz czarny maggi
sól
jajka
olej rzepakowy
Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Ogórki kiszone, kapary i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Zmieloną wołowinę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek wg gustu i upodobań. Bierzemy w dłoń niedużą kulkę mięsa formujemy w dłoni okrąg.Oddzielamy jajko od białka żółtko. Obok tatara układamy żółtko, pokrojone w kostkę cebulkę i ogórki i kapary.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/01/tatar-befsztyk-tatarski.html