Wykonanie
W nocy
Odeta jest człowiekiem, lecz wraz z nadejściem świtu zamienia się w łabędzia. Ale to właśnie
Odeta, bez względu na postać, którą przybiera musi uratować Zaczarowany Las przed złowrogim czarnoksięznikiem. Ale jak ma tego dokonać młodziutka dziewczyna,uzbrojona tylko w swoją odwagę, uczciwość i rozum? Może spróbowałaby go przekupić jedzeniem? Jak pomyślała, tak zrobiła. Zakasała rękawy iwzięła się do roboty!
Potrzebuje do tego:250g
margaryny1 1/2 szkl
wody mineralnej gazowanej1/2 szkl
piwa z rodzaju ale2szkl
mąki8
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaoraz700ml
śmietany kremówki (30%)250g
sera mascarponeOk 3-4 łyżki
cukru trzcinowego4
smietan fixów i dodatkowo:2 niebieskie
galaretkicukier trzcinowyJak to zrobiła?Wlała
wodę i
piwo do garnka wraz z
margaryną. Pozagotowaniu dodała
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mieszała, aż powstało gęste ciasto. Gotowała do powstania jednolitej masy. Po ostudzeniu wbijała po jednym
jajku i ucierała.Blachę wykłożyła papierem do pieczenia, na którym za pomocą dekoratora i tylki gwiazdki formowała owalne
spody i skrzydełka do łabędzi. Piekła około 15- 20 minut w 180 stopniach do zarumienia. Okrągłą końcówką szprycy formowała szyjki wyciskająckształt litery „S” lub „2” piekła osobno około 10 minut.Dumna ze swojego dzieła zabrała się za ubijanie
śmietanki na sztywno.Pod koniec dodała
cukier trzcinowy zmieszany ze
śmietan fixem i małymiporcjami
ser mascarpone. Masę
śmietanową przełożyła do rękawa cukierniczego. Na owalne
spody wyciskamy porcję masy śmietanowej, boki udekorowała skrzydełkami z przodu główką łabędzia.
Galaretki przygotowała wg przepisu na opakowaniu i tężejące wylała natacę. Gdy już jej zastygły położyła na nich łabędzie i udekorowałajedną stronę
cukrem.Przyklasnęła w dłonie. - Tak! Na pewno mu będą smakować! I wszystkosię ułoży!