ßßß
Z okazji Światowego Dnia Pieczenia mam dla Was kolejne letnie ciasto.Szybkie, łatwe, smaczne i kolorowe! :)Przepis w oryginale możecie zobaczyć tutaj .Moja wersja jest lekko zmodyfikowana :)Składniki na biszkopt:125 g margaryny150 g cukru170 g mąki3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mlekaSkładniki na kolorowe masy:500 ml śmietanki kremówki( 4x125 ml)4 galaretki o różnych kolorachdelicje na wierzch (opcjonalnie)1.Margarynę utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem dodawać do masy na przemian z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.2.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min.3.Upieczony biszkopt wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.4.Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Zostawić do wystygnięcia.5. Ubić ok. 125 ml śmietanki kremówki ale nie na sztywno, dodać gęstniejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na pierwszą połowę biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugi biszkopt i kolejno wylewać następne warstwy śmietankowo-galaretkowe. Wierzch* zalać tężejącą galaretką i wstawić ciasto do lodówki.* opcjonalnie na ostatnią warstwę śmietanowo-galaretkową można położyć delicje i dopiero zalać galaretką.
#bakebrave