ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne plecionki z ciasta drożdzowego na świąteczny stół.

Wielkanocne plecionki z ciasta drożdzowego na świąteczny stół.

nazwa

Wykonanie

Wielkanocne koszyczki drożdżowe, a może wieniec drożdżowy ?
Są tak piękne, mniej lub bardziej pracochłonne, jakiej byśmy plecionki nie wybrali,na pewno ozdobią nasz Wielkanocny stół. Jednym z symboli Świąt Wielkiej Nocy jest święconka, którą najczęściej przygotowujemy w koszyczkach,ale równie dostojnie koszyczek drożdżowy będzie się prezentował na Wielkanocnym stole.Święta bez ciasta drożdżowego, tak jakby nie było świąt,ciasto drożdżowe koniecznie musi być. Przed świętami planuję nowe kształty ciasta,ale wracam do tych z ubiegłych lat, które pojawią się podczas świąt. Czasami są nowe, bardzo często wracam do poprzednich lat. Mistrzynią w robieniu koszyczków jest moja Mama, ale moje są również ładne.Zdecydowanie lepiej wyglądają w realu,jak na zdjęciu.Wykonanie koszyka wymaga sporo czasu i cierpliwości, zapewniam wysiłek wynagrodzi nam zachwyt naszych bliskich i gości.
Składniki na ciasto na wszystkie dekoracje,średnio na jedną dekorację idzie około 80dag-100dag .Ilość zużytego ciasta zależy od wielkości naszej dekoracji.
Składniki
2 kg mąki
20 dag drożdży
2 szkl cukru jak ktoś woli bardziej wytrawny dodajemy mniej cukru.
10 dag masła lub margaryna
1 aromat rumowy
1 aromat śmietankowy
1 cukier waniliowy
8 żółtek
około 1 litr mleka
1 łyżeczka soli
dekoracje
pisanki
4 jajka
Lukier
cukier puder trzcinowy
woda
sok z cytryny lub gotowy lukier
Wykonanie
ciasto drożdżowe .
W dużej misce wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i stawić do wyrośnięcia Utrzeć na puszystą masę resztę cukru i żółtka. Do drożdży dodać utarte żółtka, sól, letnie mleko wyrobić,wlać roztopione masło i znów wyrobić. Wsypać mąkę wyrobić by ciasto się nie kleiło do ręki i wyrobić dotąd aż będzie gładkie i elastyczne.Miskę nakryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Około 80dag-100dag odłożyć ciasta drożdżowego, podzielić na około 30 części,następnie uformować wałeczki i układać na krzyż.Miskę metalową o średnicy około 16-20 cm, odwróć do góry dnem,obłożyć papierem do pieczenia..Delikatnie ułożyć na niej splecioną kratkę z ciasta. Ostrym długim nożem wyrównać brzegi i docisnąć je do krawędzi miski Na papierze odrysować małe koło,które będzie naszą podstawą i duże które ozdobi nasz koszyk.Z pozostałego ciasta uformować długie wałki,spleść w warkocz.Uformować z niego dwa kółka: mniejsze na podstawę miski,większe jak obwód oraz półkole (ucho do koszyczka-włożyć w nie drut {zrobiłam z wieszaka z drutu z pralni})Posmarować ciasto jajkiem,półkole posypać cukrem perlistym.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160-200stopni piec do zarumienia. Gdy góra koszyczka się zarumieni przykryć folią i dopiec.Wyjąć z piekarnika nie odwracając położyć na górę talerzyk i obciążyć butelką z wodą.Sprawi to że dno koszyka będzie proste i łatwiej będzie nam go ustawić.
Robimy lukier
Z pozostałych elementów złożyć koszyk, smarując miejsca połączeń lukrem.Odstawić na tak długo,aż dobrze się sklei.Dopiero na końcu umieścić ucho koszyczka,wbijając delikatnie końce drutu w ciasto.
Koszyczek drożdżowy
Ugotować 4 jajka na twardo
Około 80dag podzielić na połowę,jedną rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na nim jajka,z drugiej części uformować cienkie wałeczki z których zrobić warkocz,którym obwinąć jeden okrąg.
.Z krótkich wałków zapleść dwa warkocze,ułożyć je na jajkach, by przecinały się po środku, ciasto posmarować jajkiem,posypać cukrem perlistym piec około 30 minut w 160-200 stopni.
Wieniec Wielkanocny
Około 80 dag ciasta podzielić na 3 równe części z każdej uformować wałek tej samej długości około 70 cm i grubości. Końce sklejamy delikatnie zaplatamy w warkocz, formułujemy z niego wieniec.W 4 miejscach,robimy wgłębienia wilgotną łyżką.,posmarować jajkiem posypać cukrem perlistym.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160-200stopni. Kiedy ciasto ostygnie w zagłębienia jaja lub pisanki.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/04/wielkanocne-plecionki-z-ciasta.html