ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki, jagodowy słodki świat.

Jagodzianki, jagodowy słodki świat.

nazwa

Wykonanie

Te jagodzianki były pierwszymi jakie zrobiłam w życiu i niespodziewanie wyszły idealne. Wyglądały jak ze sklepu i smakowały świetnie i to nie jest moje zdanie, tylko tych, którzy je widzieli i jedli :) Zrobiłam je z kruszonką i lukierem, gdyż postawnowiłam, że pójdę na całość :D
Przepis na ok 16 sztuk:
ciasto:
- 500g.mąki pszennej
- 1/2 szkl.cukru
-2 jajka
-1 czubata łyzka masła lub margaryny
-szczypta soli
-1 szkl.mleka
- 5 dag.świeżych drożdży
nadzienie:
-500g.jagód
-1 op.cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
-1 łyżka bułki tartej
kruszonka:
- 100g.mąki
-50g.masła
- 50g.cukru pudru
-1 op.cukru waniliowego
lukier
(na oko, jesli ktos chce gęstszy to więcej cukru):
-15 łyżek cukru pudru
-łyżka gorącej wody
-łyżka soku z cytryny
Mąkę przesiać przez sitko,przygotować rozczyn z drożdży; do 1 szkl.ciepłego mleka wkruszyć drożdże,dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru,wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem.Masło rozpuścić i zostawić, aby przestygło.
Do przesianej mąki dodać ubite jajka,drożdże,sól i chłodne masło.Ugnieść ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość)
Umyte jagody połączyć z resztą składników
Gdy ciasto podwoi swoją objętość można robić jagodzianki. Oderwać po małym kawałku ciasta,spłaszczyć na ręce i łyżką nakładać na środek jagody.
Zlepić starannie,aby nadzienie nie wyciekło,poukładać jagodzianki na blaszce w odstępach i zostawić ponownie do wyrośnięcia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika -180 stopni i piec aż sie zarumienią. Po upieczeniu możemy polać delikatnie lukrem.
Drożdże
Masło
Jajka ubite z cukrem
Ciasto, które podwoiło swoją objętość
Jagodziana
Rosnące jagodziany
Kruszonka
Jagodziany gotowe do skonsumowania :)
Bo uśmiech nic nie kosztuje, mimo, że czasami nie ma do niego powodu
Smacznego!
Źródło:http://fiveer-nourriture.blogspot.com/2013/08/jagodzianki-jagodowy-sodki-swiat.html