Wykonanie
Dzisiejszy chlebek piekłam już za dawnych czasów, gdy wegetarianizm był dość mało popularny, książek na ten temat na polskim rynku można byłoby szukać ze świeczką, a i tak pewnie nic by się nie znalazło. Wtedy zupełnie nieoczekiwanie dostałam od mamy moją pierwszą książkę z wegetariańskimi przepisami pod tytułem „Kuchnia wegetariańska“, której autorką jest Sarah Braun. Z dzisiejszego punku widzenia nostalgiczny egzemplarz. Oczywiście książka posiada typowe dla tamtych czasów błędy drukarskie, to znaczy część stron brakuje, za to inne strony są wydrukowane dwa
razy. To były czasy! Nawet się człowiek nie denerwował, tylko cieszył, że w ogóle udało mu się coś dostać.Mój dzisiejszy przepis odbiega znacznie od oryginału, ponieważ dopasowałam go do moich aktualnych potrzeb i zweganizowałam. Jest słodki, więc nie trzeba go już niczym dodatkowo smarować, mięciutki i pełen zdrowych składników. Dzięki
mące kokosowej i szczypcie
cynamonu jest niesamowicie aromatyczny. Długo zachowuje świeżość, a dzień po upieczeniu smakuje nawet lepiej, można więc ze spokojem przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Jeśli lubicie wilgotne ciasta, jest to przepis dla Was. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyrośnie Wam wysoki i puszysty, taka już jego uroda.Śniadanie to najważniejszy posiłek. To dzięki niemu mamy energię na nadchodzący dzień, więc bardzo ważna jest jego zawartość. Śniadania warto też urozmaicać, wtedy nam się one nie znudzą, a naszemu organizmowi dostarczymy w ten sposób wiele pożytecznych substancji. Niektórzy preferują śniadania wytrawne, ale wiele osób sięga rano po słodki posiłek i nie ma w tym nic złego, jeśli jest on wartościowy.Jeśli nie jesteście miłośnikami słodkości o poranku, możecie bez problemu zabrać go do pracy lub szkoły i zjeść podczas przerwy. Po takiej pysznej przekąsce ogrom pracy, a nawet nieoczekiwane nadgodziny nie będą Wam straszne. Świetnie sprawdzi się też w podróży lub w innej sytuacji, kiedy brakuje możliwości przygotowania innego posiłku.3 duże bardzo dojrzałe
banany1/2 filiżanki
cukru trzcinowego1/2 filiżanki
oleju słonecznikowego1/2 filiżanki
mąki orkiszowej1/2 filiżanki
mąki kokosowej1 łyżeczka kamienia
winnego lub
proszku do pieczeniagarść posiekanych drobno
orzechów laskowychgarść
rodzynekszczypta
cynamonuObrane
banany pokroić na kawałki i zmiksować z
cukrem, a następnie wymieszać z
olejem i
rodzynkami. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do teflonowej foremki, lub do zwykłej posmarowanej
olejem. Piec 30 – 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze ok. 180 °C.