ßßß Cookit - przepis na kukurydziane scones!

kukurydziane scones!

nazwa

Wykonanie

Słodkie, bananowo-jabłkowe, z rodzynkami, pachnące cynamonem, w strukturze mięsiste i dość zbite, do tego dodam jeszcze, że zdrowe - takie oto scones wyczarowałam w kuchni. Będą chętni? Jestem pewna, że tak! Uwielbiam takie słodkości, jesienne, podjadane ukratkiem, bez wyrzutów sumienia, popijane ulubioną herbatą.
Przepis (10-15 scones):
2 kubki mąki kukurydzianej
2 (dojrzałe) banany
1 kubek musu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kubka rodzynek
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cynamon i rodzynki. W blenderze umieścić banany, mus jabłkowy i olej kokosowy - wszystko razem zmiksować. Mokre składniki dodać do suchych, zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie - dodać odrobinę mąki). Z masy na ciasto formować kulki, delikatnie je spłaszczać i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika - temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Piec przez około 30 minut.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/09/kukurydziane-scones.html