Wykonanie
Słodkie,
bananowo-
jabłkowe, z
rodzynkami, pachnące
cynamonem, w strukturze mięsiste i dość zbite, do tego dodam jeszcze, że zdrowe - takie oto scones wyczarowałam w kuchni. Będą chętni? Jestem pewna, że tak! Uwielbiam takie słodkości, jesienne, podjadane ukratkiem, bez wyrzutów sumienia, popijane ulubioną
herbatą.
Przepis (10-15 scones):2
kubki mąki kukurydzianej2 (dojrzałe)
banany1 kubek
musu jabłkowego1 łyżeczka
cynamonu1/2 kubka
rodzynek3 łyżki
oleju kokosowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Mąkę przesiać do miski. Dodać
proszek do pieczenia,
cynamon i
rodzynki. W blenderze umieścić
banany,
mus jabłkowy i
olej kokosowy - wszystko razem zmiksować. Mokre składniki dodać do suchych, zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie - dodać odrobinę
mąki). Z masy na ciasto formować kulki, delikatnie je spłaszczać i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika - temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Piec przez około 30 minut.