Wykonanie
1 szklanka
mąki migdałowej (ja dałam blanszowane zmielone
migdały);0,5 szklanki
mąki ryżowej lub innej bezglutenowej;1 opakowanie bezglutenowego
proszku do pieczenia lub łyżeczka
sody oczyszczonej;szczypta
soli;1 szklanka puree z
bananów (około 3
bananów rozgniecionych widelcem);0,5 szklanki puree z
batatów (1 średniej wielkości
batat)1 - 2 łyżki stewi w proszku lub innego słodzidła;4 łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowego;1/3 łyżeczki
cynamonu (w oryginalnym przepisie łyżeczka ekstraktu
waniliowego);1 duże
jajko roztrzepane widelcem;garść
rodzynek;garść pokruszonych
migdałów i
orzechów laskowych.Rozgrzewamy piekarnik do 170 0 C.
Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, przekładamy do głębokiego talerza i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Naczynie umieszczamy w mikrofali o mocy 900W na 7,5 minuty (można też upiec w temperaturze 180 0 C). Po tym czasie wyciągamy uparowanego
batata i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy do wystygnięcia.W jednej misce mieszamy
mąki,
proszek do pieczenia,
cynamon,
stewię i
sól. W drugiej misce mieszamy pozostałe, mokre składniki.Łączymy zawartość obu misek, dodajemy
rodzynki i
orzechy i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.Formę na keksa bądź jak ja naczynie do zapiekania smarujemy
olejem kokosowym i posypujemy
otrębami gryczanymi. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut (ja piekłam 60 minut) do suchego patyczka.
Smacznego...