ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy ze słodkim ziemniakiem (bezglutenowy)

Chlebek bananowy ze słodkim ziemniakiem (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

1 szklanka mąki migdałowej (ja dałam blanszowane zmielone migdały);
0,5 szklanki mąki ryżowej lub innej bezglutenowej;
1 opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia lub łyżeczka sody oczyszczonej;
szczypta soli;
1 szklanka puree z bananów (około 3 bananów rozgniecionych widelcem);
0,5 szklanki puree z batatów (1 średniej wielkości batat)
1 - 2 łyżki stewi w proszku lub innego słodzidła;
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego;
1/3 łyżeczki cynamonu (w oryginalnym przepisie łyżeczka ekstraktu waniliowego);
1 duże jajko roztrzepane widelcem;
garść rodzynek;
garść pokruszonych migdałów i orzechów laskowych.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 0 C.
Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, przekładamy do głębokiego talerza i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Naczynie umieszczamy w mikrofali o mocy 900W na 7,5 minuty (można też upiec w temperaturze 180 0 C). Po tym czasie wyciągamy uparowanego batata i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy do wystygnięcia.
W jednej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cynamon, stewię i sól. W drugiej misce mieszamy pozostałe, mokre składniki.
Łączymy zawartość obu misek, dodajemy rodzynki i orzechy i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Formę na keksa bądź jak ja naczynie do zapiekania smarujemy olejem kokosowym i posypujemy otrębami gryczanymi. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut (ja piekłam 60 minut) do suchego patyczka.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/02/chlebek-bananowy-ze-sodkim-ziemniakiem.html