Wykonanie
Dziś przepis na jedną z moich ulubionych form wypieków - muffinki:) Muffiny, jak to zwykle z nimi bywa, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie są bardzo słodkie, powiedziałabym nawet, że dość postne:) Idealne na przykład do śniadania lub popołudniowej
kawy czy
herbaty.
SKŁADNIKI (na 10 sztuk):250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu (jako wielbicielka tej
przyprawy dałam całą łyżeczkę i nawet jeszcze trochę:))1/4 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej3 duże
banany1
jajko65 g
cukru trzcinowego50 ml
oleju roślinnego25 g (2 łyżki)
rodzynekWYKONANIE:Przesiać razem
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
cynamon oraz
gałkę muszkatołową. W osobnym naczyniu za pomocą miksera rozgnieść na miazgę obrane
banany i następnie połączyć je z
jajkiem,
cukrem oraz
olejem - zmiksować. Do powstałej masy dodać przygotowane wcześniej suche składniki - miksować stopniowo na małych obrotach, jedynie do czasu połączenia się składników, nie za długo. Na koniec dodać
rodzynki i wymieszać wszystko łyżką. Masę przekładać do papilotek - foremek na muffinki - wypełniając je do 2/3 wysokości. Muffiny piec w 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, do tzw. suchego patyczka (inną metodą, dzięki której sprawdzimy, czy muffiny są upieczone jest lekkie 'naciśnięcie' muffina i jeżeli jego powierzchnia wraca do swojej dawnej postaci, to znaczy, że ciasto jest upieczone).