ßßß Cookit - przepis na Szybka ,prosta zapiekanka idealna na obiad lub kolację.

Szybka ,prosta zapiekanka idealna na obiad lub kolację.

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś, kiedyś nie będzie wiedział, co zrobić z tego rzadko u nas spotykanego , a bardzo zdrowego i fajnego warzywa , polecam tę niezwykle smaczną i łatwą do przygotowania zapiekankę.
Oczywiście polecam ją na chłodniesze dni , bo własnie zbliżają się upały i korzystanie z piekarnika nie będzie należało do przyjemnych czynności.
Składniki / 2 porcje/:
400 g boćwiny /można użyć szpinak/
100-150 g gotowanej szynki /cienkie plasterki/
80 g żółtego sera
100 g mozzarelli
10 szt paluszków grissini
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Białe łodygi umytej boćwiny /bietoli/ wrzucić do gotującej się wody z plasterkiem cytryny.
-Po 10minutach gotowania posolić, zgasić ogień i pozostawić w wodzie kilka minut.
-Zielone liście wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i czosnkiem.
-Dusić ok.3 minuty po czym dodać 2 łyżki wody z gotujących się łodyg, przykryć pokrywką i dusić ok.5 minut.
-Odsączyć łodygi i dodać do liści, wymieszać , doprawić do smaku.
-Paluszki pokruszyć. Podzielić na 3 części.
-Naczynie żaroodporne / 12-20 cm/ posmarować masłem /dno i boki/ i obsypać pokruszonymi paluszkami.
- Na spodzie ułożyć cienką warstwę szynki, następnie posypać ją okruchami paluszków, nałożyć warstwę boćwiny i kawałki mozzarelli.
-Posypać startym serem, ponownie ułożyć szynkę , okruchy , boćwinę i mozzarellę.
-Ostatnią warstwą powinna być szynka posypana żółtym serem i okruchami grissini.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /200 st.C/ i piec ok.25 minut.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/parmigiana-z-lisci-bietoli-bocwiny.html