ßßß Cookit - przepis na Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem i cytryną

Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem i cytryną

nazwa

Wykonanie

Uff, jak gorąco... puff jak gorąco... Na to gorąco czuję się dosłownie jak ta lokomotywa z wierszyka... Patrzę na moją córeczkę i widzę "ugotowanego" malucha regenerującego się po całym dniu ;-) W taką pogodę moja kuchnia zdecydowanie nie jest komfortowym miejscem... Czy ja już pisałam, że ma ona dokładnie 6 metrów kwadratowych powierzchni? Jeśli nie, to właśnie dziś jest ten moment, w którym to oznajmiam ;-) Tak więc w taki upał nie jest w niej miło... ale w myśl zasady, że smutnego domownika należy przytulić, a głodnego nakarmić, stawiam czoło wyzwaniu i "czaruję" ;-) Najczęściej coś lekkiego i szybkiego, a ponieważ moi domownicy są typowymi mięsożercami musi to najczęściej być oparte na mięsie... Kawałki kurczaka na różne sposoby to jeden z lepszych pomysłów w tych warunkach ;-) Nie wymagają nadmiernej uwagi, a zawsze wychodzą aromatyczne i pyszne :-) do tego góra sałaty i kompot... mmm... lato w pełni ;-)
A na biurku szefowej grafik urlopowy :-) :-) :-)
SKŁADNIKI
1 kg udek z kurczaka
1/2 dużej cytryny (lub 1 mała)
3 duże ząbki czosnku
kilka kawałeczków masła
słodka papryka w proszku
sól, pieprz
woda
Udka myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą, pieprzem i papryką, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy w grubą kostkę (razem ze skórką). Czosnek pozostawiamy w łupinkach i zgniatamy naciskając każdy ząbek trzonkiem noża. Wyjmujemy naczynie z udkami, dodajemy cytrynę i czosnek, na dno wlewamy wodę (tyle by pokryła całe dno, ja dolewam ok. pół szklanki), a na mięsie układamy kawałki masła. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez godzinę (termoobieg i dolna grzałka). I tak oto obiad robi się sam, a Wy możecie spokojnie walczyć z upałem ;-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/06/pieczone-udka-z-kurczaka-z-czosnkiem-i.html