ßßß Cookit - przepis na Chleb bez zagniatania i wyrastania

Chleb bez zagniatania i wyrastania

nazwa

Wykonanie

Parę dni temu pokazałam Wam chlebek, bardzo prosty i szybki do zrobienia ..i na dodatek smaczny...pytaliście o to, czy można zmienić mąkę i ocet..no i cóż ..trza było wypróbować...i znów wyszedł pyszny chlebek..tak jak widać kombinacja mąk dowolna..u mnie tym razem była pszenna, orkiszowa i żytnia pełnoziarnista oraz ocet zwykły a nie balsamiczny..
Zrobiłam z połowy porcji i tak też tym razem podam proporcje.
30 dkg mąki 650
10 dkg mąki orkiszowej
10 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
2,5 dkg drożdży
0,5 l wody ciepłej
2 łyżki cukru
1 łyżka płaskie soli
2 łyżki octu
garść przyprawa do pieczenia chleba
Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/chleb-bez-zagniatania-i-wyrastania.html