ßßß Cookit - przepis na Bułeczki czekoladowo – cynamonowe

Bułeczki czekoladowo – cynamonowe

nazwa

Wykonanie

W zeszły weekend z przyczyń technicznych nie udało mi się wstawić postu z bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki są także upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie .Bułeczki czekoladowocynamonowe Erica Lanlarda z książki Czekolada.
Ja zrobiłam z połowy podanych składników i nie lukrowałam bułeczek po upieczeniu, no i zagapiłam się i ciut za mocno się przypiekły.
0,5 l ciepłego mleka
15 dkg drobnego cukru trzcinowego
40 g świeżych drożdży
20 dkg stopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jaja
1 kg mąki pszennej
nadzienie:
75 g gorzkiej czekolady
100 g stopionego i wystudzonego masła
200 g brązowego cukru
3 łyżki cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać [ drożdże można rozrobić z cukrem i wodą i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, ale ja ostatnio wszystko razem mieszam i zagniatam i tez jest ok. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie.Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać stopione i przestudzone masło, cukier i cynamon.Wszystko razem wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta ,posmarować masą i zwinąć w roladę .Pokroić plastry i układać na blaszkę zostawiając odstępy. Odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.
Razem ze mną piekły [ dziękuję bardzo] Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotuje
Ewa - Ewa w kuchni
Monika - Matka Wariatka
Iwona - Blogotowanie w pasją
Iza- Smaczna pyza
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Dorota - Moje małe czarowanie Joanna - Grunt to przepis
Anna - Everyday Flavours
Kasia- Mia cucina
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/11/bueczki-czekoladowo-cynamonowe.html