Wykonanie
Składniki:ciasto:500ml ciepłego
mleka50g drobnego
cukru40g świeżych
drożdży200g stopionego
masła2 łyżeczki pasty waniliowej2
jaja1kg
mąki pszennejnadzienie:75g
gorzkiej czekolady100g stopionego i wystudzonego
masła80g
cukru1 łyżka
cynamonu1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichlukier:75g pudru1 łyżka
wodyPrzygotowanie:Zaczynamy od
drożdży, które kruszymy w miseczce i dodajemy do nich po łyżce
mąki i
mleka oraz odrobinę ciepłego
mleko. Masę rozcieramy. Miseczkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do garnka wsypujemy
mąkę oraz
cukier. Wbijamy
jajka. Wlewamy roztopiony tłuszcz, ciepłe
mleko i gotowe
drożdże. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Tak przygotowane posypujemy
mąką, przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Przygotowujemy nadzienie. Umieszczamy w misce startą
czekoladę, wystudzone stopione
masło,
cukier, posiekane
orzechy oraz
cynamon i mieszamy na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę. Odstawić na bok.Przebić wyrośnięte ciasto, by uwolnić znajdujące się w nim powietrze. Wykładamy je na oprószony
mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 8mm i wymiarach 28*70cm. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy nadzienie za pomocą
łopatki. Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego
boku.
Ostrym nożem kroimy na plastry o grubości 6cm i rozkładamy na dwóch natłuszczonych i oprószonych blachach do pieczenia.Piec bułeczki 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni /termoobieg 160/ i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru i po stuknięciu w podstawę będzie się wydawać puste w środku.Możemy przygotować
lukier. W miseczce mieszamy
cukier puder oraz
wodę. Smarujemy każdą bułeczkę zaraz po upieczeniu dużą ilością lukru i odstawiamy do ostygnięcia.Smacznego :)
Udział w akcji wzięły:Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotujeEwa - Ewa w kuchniMonika - Matka WariatkaIwona - Blogotowanie w pasjąBożena - Moje kucharzenieAneta - Piekielna kuchnia AnetyAgata - Kulinarne przygody GatityDorota - Moje małe czarowanieJoanna - Grunt to przepisIza - Smaczna PyzaAnia - Everyday Flavours
Kasia - Mia cucinaMałgosia - Smak AlzacjiJustyna - Gotowanie i pieczenie i
love it