Wykonanie
W ten weekend wypiekaliśmy pyszne bułeczki
czekoladowo-
cynamonowe, ja oczywiście z małym opóźnieniem bo dopiero dzisiaj :). Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda "
Czekolada"Oczywiście nie byłabym sobą gdybym coś nie poknociła i zapomniałam dodać do nadzienia
cynamon hmm...Ale wymyśliłam sobie, że zrobię
lukier z mielonego domowego
cukru z dodatkiem
wanilii i
cynamonu. I to był strzał w dziesiątkę i może nawet dobrze, że zapomniałam go dodać do bułeczek bo
lukier świetnie współgra z mocno
czekoladowym wnętrzem. Użyłam
gorzkiej czekolady 70% z dodatkiem
skórki pomarańczowej od Terravity, której aromat wyczuwam w bułeczkach. Wypróbujcie przepis - pokochacie go na pewno :).Upiekłam z połowy porcji i wyszło 8 bułeczek.
Składniki:500ml ciepłego
mleka150g drobnego
cukru trzcinowego40g świeżych
drożdży200g stopionego
masła2 łyżeczki pasty waniliowej2
jaja1kg
mąki pszennejnadzienie:75g
gorzkiej czekolady100g stopionego i wystudzonego
masła200g ciemnego
cukru muscovado3 łyżki
cynamonulukier:75g pudru trzcinowego1 łyżeczka pasty waniliowej1 łyżka
wodyPrzygotowanie:Umieścić w robocie kuchennym
mleko,
cukier,
drożdże, stopione
masło,
wanilię, całe
jajo.Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawać przesiana
mąkę. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.Przełożyć ciasto do dużej miski, lekko oprószonej
mąką, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 45-60 minut, aż do czasu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.Przygotować nadzienie. Umieścić w misce startą
czekoladę, wystudzone stopione
masło,
cukier oraz
cynamon i wymieszać na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę. Odstawić na bok.Przebić wyrośnięte ciasto, by uwolnić znajdujące się w nim powietrze.Wyłożyć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować prostokąt o grubości 8mm i wymiarach 28*70cm.Na całej powierzchni ciasta rozsmarować nadzienie za pomocą
łopatki. Zawinąć ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego
boku.Pokroić
ostrym nożem na plastry o grubości 6cm. Rozłożyć na dwóch natłuszczonych i oprószonych blachach do pieczenia.Przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni /termoobieg 180/W tym czasie ubić drugie
jajko, dolać
wody, wymieszać.Za pomocą pędzelka cukierniczego posmarować mieszanką wierzch bułeczek.Piec bułeczki 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni /termoobieg 160/ i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru i po stuknięciu w podstawę będzie się wydawać puste w środku.Przygotować
lukier. Wymieszać w miseczce
cukier puder, pastę
waniliową oraz
wodę. Posmarować każdą bułeczkę zaraz po upieczeniu dużą ilością lukru i odstawić do ostygnięcia.WRAZ ZE MNĄ WYPIEKAŁY :Bernadetta Prawo do gotowania z pasją
Alina Ala piecze i gotujeEwa Ewa w kuchniMonika Matka WariatkaIwona Blogowanie z pasjąBożena Moje domowe kucharzenieAnetaAgataDorotaJoannaIzaAnia
Kasia