ßßß Cookit - przepis na Ciasto 3 Króli

Ciasto 3 Króli

nazwa

Wykonanie

Przepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest jedno ciasto pieczone na takie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech..młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto]..
Składniki
około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej]
1 szkl. letniego mleka
1/3 szkl. ciepłego oleju
1 jajko + 3 żółtka
4 dkg. drożdży
1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego]
Nadzienie
3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon]
3 łyżki cukru brązowego
40 g twardego masła
1 migdał [ orzech włoski]
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać jajko, żółtka i 1/2 szkl.mąki, wszystko wymieszać i ponownie zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.Dodać resztę mąki, olej i wyrobić ciasto. [ ja wszystkie składniki włożyłam do miski i wyrabiałam ]. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypać trochę mąki. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać cukrem i kakao, cynamonem,położyć w dowolnym miejscu migdał, orzech. Na koniec zetrzeć masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły kształt i przełożyć do tortownicy z kominkiem [ u mnie szklanka owinięta w folię aluminiową ]- miejsce sklejenia, powinno być na dole.Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, do napuszenia. Po tym czasie, brzegi ciasta lekko naciąć ostrym nożem kilka razy, w równych odstępach [ u mnie inne nacięcia -widoczne na zdjęciu , chyba za słabo nacięłam , bo po upieczeniu nic nie było widać] .Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/01/ciasto-3-kroli.html