Wykonanie
Przepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta
Trzech Króli...na blogu już jest jedno ciasto pieczone na takie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku
kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam
cynamon..zamiast
migdału włożyłam
orzech..młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto]..Składnikiokoło 500 g przesianej
mąki pszennej [ u mnie ciut więcej]1 szkl. letniego
mleka1/3 szkl. ciepłego
oleju1
jajko + 3
żółtka4 dkg.
drożdży1 łyżka
cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego]Nadzienie3 łyżki dobrego ciemnego
kakao [
kakao +cynamon]3 łyżki
cukru brązowego40 g twardego
masła1
migdał [
orzech włoski]Do dużej miski wkruszyć
drożdże, dodać
cukier i letnie
mleko. Zostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać
jajko,
żółtka i 1/2 szkl.
mąki, wszystko wymieszać i ponownie zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.Dodać resztę
mąki,
olej i wyrobić ciasto. [ ja wszystkie składniki włożyłam do miski i wyrabiałam ]. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypać trochę
mąki. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać
cukrem i
kakao,
cynamonem,położyć w dowolnym miejscu
migdał,
orzech. Na koniec zetrzeć
masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły kształt i przełożyć do tortownicy z kominkiem [ u mnie szklanka owinięta w folię aluminiową ]- miejsce sklejenia, powinno być na dole.Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, do napuszenia. Po tym czasie, brzegi ciasta lekko naciąć
ostrym nożem kilka
razy, w równych odstępach [ u mnie inne nacięcia -widoczne na zdjęciu , chyba za słabo nacięłam , bo po upieczeniu nic nie było widać] .Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.