Wykonanie
Ingrediencje:185g
mąki pszennej (u mnie pół na pół z integralną)25g
brązowego cukru3,5g suchych
drożdży (pół saszetki)1/2 łyżeczki
soli50ml letniego
mleka1 i 1/2
jajka85g miękkiego
masła5 łyżek posiekanych
orzechów włoskich2 łyżki
jagód gojiCzary:
Jagody goji zalać ciepłą
wodą. Kiedy
jagody zmiękną, odlać
wodę, odsączyć
jagody i pokroić na malutkie kawałeczki (lub zostawić całe, jeśli wolicie).Przesiać
mąkę, dodać
drożdże,
cukier, posiekane
orzechy sól,
jajka i
mleko i
jagody goji - wymieszać. Wyrabiać ciasto 10 minut rękami. Dodać miękkie
masło, kontynuując wyrabianie ciasta (kolejne 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce i przykryć ścierką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.Wyrośnięcie ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować kulę (jeśli się za bardzo klei, podsypać lekko
mąką). Kulę podzielić na 9 równych części (może być 6, wyjdą większe). Odstawić ponownie na pół godziny.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać czym tylko chcecie* (u mnie
migdały w płatkach,
otręby i posiekane
pistacje +
brązowy cukier w każdym z przypadków). Bułeczki wstawić do piekarnika i piec przez ok 20-22 minuty.* mogą być też:
sezam,
mak, siekane
orzechy,
cukier o grubej rafinie, siekane
migdały, etc.** robiłam te bułeczki wielokrotnie, za każdym razem dodając coś do siebie. Nigdy się na nich nie zawiodłam. Gorąco polecam!!!Inspiracja> Kwestia Smaku