Wykonanie
Dziś mam dla Was szybkie danie, które przypomina mi czasy dzieciństwa. Oczywiście moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Podczas przygotowywania tej chrupiącej, grzybowej przekąski postanowiłam lekko poeksperymentować ze składnikami. Czy zawsze sos musi być tylko dodatkiem do dania? Oczywiście, że nie. Bardzo często udowadniam, to w moich kulinarnych propozycjach :) I tym razem mój pomysł okazał się
smakowym sukcesem. Spróbujcie. Takie chrupiące
pieczarki w delikatnie czosnkowej panierce możecie przygotować w kilka chwil i pozytywnie zaskoczycie swoją rodzinę lub gości. Zapraszam.
Składniki:7 średnich
pieczarek1/3 łyżeczki suszonej
bazyliiszczypta słodkiej
czerwonej paprykiszczypta czarnego mielonego
pieprzu1 czubata łyżeczka
sosu czosnkowego Folwark2
jajka klasy M
bułka tarta do obtoczenia
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażeniapropozycja podania: garść
roszponki i 1/2 łyżki
kiełków rzodkiewkiPrzygotowanie:
Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy.Do miseczki wbijamy dwa
jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę
sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną
bazylię, czarny mielony
pieprz i słodką
czerwoną paprykę, mieszamy.Do jednego głębokiego talerza wsypujemy
bułkę tartą, do drugiego
mąkę pszenną.
Pieczarki maczamy dokładnie w
masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w
mące, znów w
masie, a na koniec dokładnie w
bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką.Na patelni rozgrzewamy
olej (powinno go być tyle, aby sięgał do połowy wysokości
pieczarek). Gaz zmniejszamy na minimalny. Układamy
pieczarki blaszkami do góry. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy
pieczarki, aż będą złote. Następnie obracamy je na drugą stronę i znów smażymy do złotego koloru. Ważne!
Pieczarki należy smażyć na minimalny ogniu. Zdejmujemy z patelni i podajemy.Propozycja podania: Na talerzu układamy
roszponkę, posypujemy ją
kiełkami rzodkiewki i na tą zdrową, zieloną bazę układamy nasze chrupiące
pieczarki. Jeśli lubimy
pieczarki możemy dodatkowo przyozdobić
sosem czosnkowym.
Smacznego* przepis i pomysł własny