ßßß Cookit - przepis na Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce

Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was szybkie danie, które przypomina mi czasy dzieciństwa. Oczywiście moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Podczas przygotowywania tej chrupiącej, grzybowej przekąski postanowiłam lekko poeksperymentować ze składnikami. Czy zawsze sos musi być tylko dodatkiem do dania? Oczywiście, że nie. Bardzo często udowadniam, to w moich kulinarnych propozycjach :) I tym razem mój pomysł okazał się smakowym sukcesem. Spróbujcie. Takie chrupiące pieczarki w delikatnie czosnkowej panierce możecie przygotować w kilka chwil i pozytywnie zaskoczycie swoją rodzinę lub gości. Zapraszam.
Składniki:
7 średnich pieczarek
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta słodkiej czerwonej papryki
szczypta czarnego mielonego pieprzu
1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark
2 jajka klasy M
bułka tarta do obtoczenia
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki
Przygotowanie:
Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy.
Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy.
Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną.
Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką.
Na patelni rozgrzewamy olej (powinno go być tyle, aby sięgał do połowy wysokości pieczarek). Gaz zmniejszamy na minimalny. Układamy pieczarki blaszkami do góry. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pieczarki, aż będą złote. Następnie obracamy je na drugą stronę i znów smażymy do złotego koloru. Ważne! Pieczarki należy smażyć na minimalny ogniu. Zdejmujemy z patelni i podajemy.
Propozycja podania: Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją kiełkami rzodkiewki i na tą zdrową, zieloną bazę układamy nasze chrupiące pieczarki. Jeśli lubimy pieczarki możemy dodatkowo przyozdobić sosem czosnkowym.
Smacznego
* przepis i pomysł własny
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Pieczarki-zatapiane-w-chrupiacej-i-delikatnie.html