ßßß Cookit - przepis na Keks Wigilijny

Keks Wigilijny

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Śliżyki Wigilijne
Sernik z czekoladą i wiórkami ... »
Taki oto pyszny keks będzie na stole wigilijnym. Pięknie wygląda, smakuje wymienicie, polecam zrobić.
Składniki:
6 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
bakalie- rodzynki, żurawina oraz miks keksowy 1
Dodatkowo :
1 -2 łyżki mąki do oprószenia bakalii
Przygotowanie :
Do miski wlewamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. W trakcie miksowania wsypujemy cukier puder i nadal miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i ostudzone masło. Mieszamy, formę keksówke wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę ciasta. Bakalie- rodzynki, zurawine i miks keksowy obsypujemy mąką i wykładamy na ciasto, zalewamy drugą połową ciasta, rozprowadzamy równomiernie i do pieca. Pieczemy kolo 45 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu ciasto studzimy na kratce po około 1-2 godzinach polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami .
sobota, 19 grudnia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/12/Keks-Wigilijny-1.html