ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

To bardzo znana i lubiana sałatka śledziowa. Można podać na Wigilię, ale sprawdzi się też w karnawałowym bufecie. Składniki w różnych wersjach są nieco inne, ale na pewno są w śledzie i buraczki. Na moim zdjęciu to widac jedynie buraki, ale czasem czas goni, rodzinka chce jeśc i zdjęcia wychodza własnie takie.
Dla 4 osób:
8 filetów śledziowych w oleju
300 g marynowanych buraczków
2 duże ugotowane ziemniaki
2 duże winne jabłka
szczypiorek
3 łyżki śmietany kremowej (wzięłam jogurt naturalny)
6 łużek majonezu
sól, pierz
sok z cytryny
Filety pokroic w paski, zieminiaki pokroic w talarki. Buraki zetrzec na tarce, odcisnąc, sok zachowac. Jablak obrac i ztrzeć na tarce, skropic sokiem z cytryny. Szczypiorek posiekać. Śmietane ubic na półsztywno, wymieszać z majonezem oraz z sokiem z buraków, doprawic do smaku pieprzem i solą. W natłuszczonej salaterce ułożyć warstwami: ziemniaki, posypac szczypiorkiem, jabłka, śledzie, a na końcu buraki. Każdą warstwe smarowac sosem salatkowym. Wstawic do lodówki na kilka godzin.
Przepis z:"Kobieta i życie" nr 12/2015
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/01/Sledzie-pod-pierzynka.html