ßßß Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych dań, z serii "nie patrzcie jak wygląda, spróbujcie jak smakuje". ;) Błyskawiczne do przygotowania, naprawdę polecam!
źródło przepisu: ' Włoskie dania makaronowe ' wyd. G+J Gruner+Jahr
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 4 porcje)
2 puszki tuńczyka w oleju
puszka anchois w oleju
mały słoiczek ciemnych oliwek
szalotka
garść pomidorków koktajlowych
mały słoiczek suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
papryczka chili
mała cukinia
10 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem
sól do smaku
500 g makaronu
Olej rozgrzać na dużej patelni na średnim ogniu, podsmażyć posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i posiekane anchois. Po minucie dodać poćwiartowane pomidory, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i posiekane chili i podgrzewać kilka minut. Wrzucić tuńczyka, wymieszać i odstawić.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Postawić na małym ogniu i dodać zawartość patelni, mieszać minutę, aby składniki dokładnie się połączyły.
Smacznego!
***
Makaron przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, organizowanej przez Majanę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/02/Makaron-z-tunczykiem.html