Wykonanie
            Istnieje wiele teorii i legend na temat tego jak powstał przepis na sugo alla putanesca, wiele z nich zawiera w sobie historie o paniach lekkich obyczajów. Żadna z nich nie została jednak potwierdzona. Natomiast na pewno przepis ten jet tradycyjnie związany z Lazio i Campanią. Uważa się, że powstał on w połowie XX wieku. Tyle na temat historii..Dla mnie to danie nierozerwalnie jest związane ze 
słonecznymi wakacjami spędzanymi we Włoszech. Idealnie smakuje jedzone na tarasie z pięknym 
widokiem w promieniach włoskiego, zachodzącego słońca, w towarzystwie białego 
wytrawnego wina. Dlatego właśnie w takie dni jak dzisiaj, gdy za oknem szaro i ponuro, przygotowuję to danie i wyobrażam sobie, że jestem znowu we Włoszech...Dzisiaj ze względu na 
braki w spiżarce, użyłam 
makaronu linguine, choć tradyzyjnie sos ten podaje się ze spaghetti.Porcja dla 2 osób

Składniki:- 200 g 
makaronu- 4 - 6 filecików 
anchois- 4 duże świeże 
pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (poza sezonem 1 puszka 
pomidorów)- 50 g 
oliwek pokrojonych w plasterki- 2 łyżeczki posiekanej 
natki pietruszki- 1 
papryczka chilli- 1 ząbek 
czosnku( można też dodać 
kapary, występują one w oryginalnej wersji tego sosu)Sposób przygotowania:1. Na rozgrzany 
olej wrzucamy posiekane 
chilli i 
czosnek.

2. Po chwili dokładamy 
anchois, które następnie kompletnie rozdrabniamy widelcem.

3. Następnie dodajemy 
pomidory.

4. Gdy 
makaron będzie prawie gotowy, do sosu dodajemy 
oliwki.

5. Następnie na patelnię przekładamy 
makaron i wszystko dokładnie mieszamy.6. 
Makaron na talerzach posypujemy 
natką.Smacznego!