ßßß Cookit - przepis na Sernik waniliowy na spodzie z pierniczków

Sernik waniliowy na spodzie z pierniczków

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pierniczki pięknie wyglądają na choince. Zauważyłam jednak, że słabo odnajdują się jako smakołyk na świątecznym stole. Postanowiłam połączyć więc świąteczną tradycję sernikową z cukiernictwem piernikowym. Połączenie to choć może wydać się zaskakujące jest przepyszne i delikatne. Spód przygotowywany z dodatkiem czekolady to mój patent na wspaniałą i kremową warstwę spajającą deser. Zaręczam, że jeżeli przy wigilijnym stole coś Ci nie wyjdzie, z pewnością przyda się taca z pysznym sernikiem wyciągnięta w kulminacyjnym momencie wieczoru.
Składniki:
tortownica o średnicy 23 cm
1 kg twarogu sernikowego (sera trzykrotnie mielonego tłustego)
250 g cukru pudru
120 g masła
3 jajka
3 żółtka
1 laska wanilii*
15 g cukru z prawdziwą wanilią*
40 g budyniu waniliowego bez cukru lub skrobi zieniaczanej
Spód:
250 g pierniczków lub korzennych ciasteczek
80 g masła
100 g gorzkiej czekolady 50 % (może być też ulubiona mleczna)
Przygotowanie:
Tortownicę wysmarować wiórkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:
Masło stopić.
Ciasteczka włożyć do worka i utłuc na piasek, czekoladę drobno posiekać i dodać do ciasteczek.
Całość zalać masłem. Dokładnie wymieszać (worek strunowy przytrzyma wszystkie okruszki).
Wysypać na spód torownicy.
Włożyć do lodówki.
Sernik:
Masło stopić.
Ser zmiksować z jajkami, żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ziarnami wydrążonymi z laski wanilii. Zmiksować blenderem (3-4 minuty) do połączenia się składników.
Dodać budyń waniliowy, wymieszać aż składniki się połączą i wlać masło. Miksować kolejne 2-3 minuty po czym delikatnie przelać na spód z ciasteczek, najlepiej nalewając masę chochlą (jest dość płynna) aby spód się nie podniósł.
Piec godzinę w 170 stopniach, po czym sprawdzić sernik wbijając w niego patyczek. Jeśli jest suchy sernik jest upieczony.
Rady:
Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch pod dotknięciem sprężynuje jest doskonale wypieczony.
Gotowy sernik wyjąć z pieca i wystudzić po czym przełożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu polany sosem owocowym lub czekoladowym.
JUŻ JUTRO PRZEPIS NA DŻEM ŚWIĄTECZNY Z NASIONAMI CHIA!
PYSZNY, ZDROWY I IDELANY NA PREZENT!
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Najlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkami
Sernik cytrynowy z czekoladą
Sernik jak Nutella – kakaowy, kremowy i z orzechami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/12/19/sernik-waniliowy-na-spodzie-z-pierniczkow