Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Czy zastanawiałeś się kiedyś jak bezpiecznie i zdrowo zagęścić dżem? Nasiona
szałwii hiszpańskiej, zwane też nasionami chia mają magiczne higroskopijne właściwości – pochłaniają
wodę wielokrotnie zwiększając swoją objętość. Można to wykorzystać w produkcji
dżemów i świątecznych smakołyków. Na 750 g (opakowanie)
mrożonych owoców wystarczy kilka łyżek tych maleńkich okrągłych okruszynek.
Mój
dżem z
owoców leśnych jest słodko, orzeźwiający i przepyszny. A to, że jest bardzo łatwy do przygotowania jest jego kolejną zaletą. Wystarczy, że gorący przelejesz do słoików a otrzymasz wyjątkowy prezent dla najbliższych.Składniki:750 g
mrożonych owoców leśnych160 g
cukru10 g
przyprawy do piernika lub 10 g
cukru waniliowegosok z 1/2
cytryny3 łyżki nasion chiaPrzygotowanie:
Owoce włożyć do garnka i rozmrażać pod przykryciem. Dodać
cukier (można dosypać wedle uznania). Dodać sok i
przyprawy. Smażyć 10 minut, bez przykrycia aby sok odparował.Po 10 minutach dodać nasiona chia, gotować minutę i odstawić do wystudzenia lub przelać do czystych słoików i odwrócić je do góry dnem.Taki
dżem to pyszny dodatek do sernika, gofrów, naleśników,
chleba a nawet
pieczonych mięs!Powiązane notki:Frużelina jagodowa – z
mrożonych owocówDżem brzoskwiniowy z UFO najłatwiejszy przepis
Dżem z
rabarbaru z
wanilią – najlepszy
Dżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)
Dżem śliwkowy z
jabłkiem ,
cynamonem i
anyżem – i rogaliki
śliwkowe