Błyskawiczny Dżem z owoców leśnych z chia

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Czy zastanawiałeś się kiedyś jak bezpiecznie i zdrowo zagęścić dżem? Nasiona szałwii hiszpańskiej, zwane też nasionami chia mają magiczne higroskopijne właściwości – pochłaniają wodę wielokrotnie zwiększając swoją objętość. Można to wykorzystać w produkcji dżemów i świątecznych smakołyków. Na 750 g (opakowanie) mrożonych owoców wystarczy kilka łyżek tych maleńkich okrągłych okruszynek.
Mój dżem z owoców leśnych jest słodko, orzeźwiający i przepyszny. A to, że jest bardzo łatwy do przygotowania jest jego kolejną zaletą. Wystarczy, że gorący przelejesz do słoików a otrzymasz wyjątkowy prezent dla najbliższych.
Składniki:
750 g mrożonych owoców leśnych
160 g cukru
10 g przyprawy do piernika lub 10 g cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
Owoce włożyć do garnka i rozmrażać pod przykryciem. Dodać cukier (można dosypać wedle uznania). Dodać sok i przyprawy. Smażyć 10 minut, bez przykrycia aby sok odparował.
Po 10 minutach dodać nasiona chia, gotować minutę i odstawić do wystudzenia lub przelać do czystych słoików i odwrócić je do góry dnem.
Taki dżem to pyszny dodatek do sernika, gofrów, naleśników, chleba a nawet pieczonych mięs!
Powiązane notki:
Frużelina jagodowa – z mrożonych owoców
Dżem brzoskwiniowy z UFO najłatwiejszy przepis
Dżem z rabarbaru z wanilią – najlepszy
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Dżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem – i rogaliki śliwkowe
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/12/20/blyskawiczny-dzem-z-owocow-lesnych-z-chia