Wykonanie
Udało mi się dziś kupić ładne
truskawki w dobrej cenie, więc wróciłam do domu z trzema skrzyneczkami i mocnym postanowieniem zrobienia z nich
dżemu :) Szybciutko wygrzebałam w internecie odpowiedni przepis (jak zawsze z pomocą przyszła niezastąpiona Pani Dorota z Moich Wypieków) i wzięłam się do pracy.Przygotowanie
dżemu nie wymaga większych zdolności, a jedynie trochę cierpliwości. Gorąco namawiam, jeśli tylko macie czas, dostęp do
owoców i miejsce na kilka słoiczków domowych
przetworów.
Dżem zrobiłam w dwóch wersjach – pierwsza z
wanilią, druga z dodatkiem
rabarbaru. Sama nie wiem, który smakuje mi bardziej. Zarówna
wanilia, jak i
rabarbar pasują do
truskawek idealnie, a możliwości wykorzystania tych pysznych
przetworów jest całe mnóstwo. Sklepowe
dżemy się nie umywają :)Polecam:)Składniki:Wersja z
wanilią (wyszły mi 2 i pół słoiczka o pojemności 500ml):około 4 kg świeżych
truskawek500 – 700g
cukru (do smaku)skórka otarta z jednej
cytryny i sok wyciśnięty z 1 i 1/2
cytryny2 łyżeczki pasty waniliowejWersja z
rabarbarem (wychodzi 500ml
dżemu):około 1,5 kg
truskawek500g
rabarbaru obranego i pociętego w niewielkie kawałkiokoło 3/4 szklanki
cukru (do smaku)sok wyciśnięty z połowy
cytrynyWykonanie:Składniki na
dżem umieść w garnku z grubym dnem. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.Gotuj na małym ogniu przez kilka godzin, do zgęstnienia. Mi zajęło to około 4 godzin w przypadku
dżemu z
rabarbarem, którego było mniej i 6 dla
dżemu z
wanilią. Jeśli masz mało czasu, rozłóż gotowanie na dwa dni.Gdy
dżem zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoików i zakręć szczelnie. Możesz je zawekować w garnku z gorącą
wodą lub piecu.Przechowuj w chłodnym miejscu.Smacznego :)