Wykonanie
Dawno nic tak mnie nie zachwyciło smakiem jak ta
konfitura. Zabrałam się za nią z nudów. Żal mi się zrobiło tego przerastającego
rabarbaru w ogródku, a z wczorajszego pieczenia zostało troche
truskawek. Delikatna w smaku, lekko kwaśna, słodko pachnąca
bananem.Będzie znakomita do naleśników. Z podanej porcji wyszły mi 4 małe słoiczki.Składniki:2
banany700 g
rabarbau300 g
truskaweksok z połówki
cytryny35 dag
cukru1 opakowanie
dżemo-fiksu
Rabarbar umyć, obrac ze skórki, pokroic na małe kosteczki i zasypać
cukrem, dodać pokrojone
truskawki. Odstawić na kilka godzin, aby puściło sok. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodac pokrojone drobno
banany i gotowac około 15 minut. Wlać
sok z cytryny ( dałam też startą skórkę) i
dżemo-fiks. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Napełniać wyparzone we wrzątku słoiczki, zapasteryzować.