ßßß Cookit - przepis na Śliwki w syropie

Śliwki w syropie

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Sierpień kończy się rumieniąc ostatnimi promieniami gorącego słońca wiszące na drzewach coraz słodsze śliwki. Z moich kulinarnych wędrówek zawsze wracam z jakimś wdzięcznym łupem w rękach, tym razem zamiast malinowych pomidorów przyniosłam trzynaście, tak 13, kilogramów słodkich, fiołkowo purpurowych śliwek o pięknym owalnym kształcie. Część zjedliśmy od razu, z reszty upiekliśmy ciasto i nadal została ich okrągła kilogramowa dziesiątka. A zatem do dzieła, owoce w słoiki, będą idealnym dodatkiem do dań zimową porą, gdy rumieniec będzie wynikiem jedynie mrozu, nie słońca i pięknej śliwki.
na zdjęciu śliwki w syropie z owsianym crustem
Składniki, na 500 ml słoik:
400-500 g słodkich śliwki
3-4 łyżki cukru
ewentualnie przyprawy : np wanilia bądź cynamon
Przygotowanie :
Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić na połówki i/lub na ćwiartki (polecam oba sposoby jeśli później planujemy ich używać do różnych wypieków).
Pakujemy ciasno do słoików do ok. 2 cm od wieczka, zasypujemy 2 -3 łyżkami cukru, zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie zakręcamy i gotujemy ok.20-30 minut w garnku na ściereczce, w wodzie do 2/3 wysokości słoików. po tym czasie, wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce.
Ta da! ot co cała filozofia
Brak powiązanych notek.
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/23/sliwki-w-syropie