Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Sierpień kończy się rumieniąc ostatnimi promieniami gorącego słońca wiszące na drzewach coraz słodsze
śliwki. Z moich kulinarnych wędrówek zawsze wracam z jakimś wdzięcznym łupem w rękach, tym razem zamiast
malinowych pomidorów przyniosłam trzynaście, tak 13, kilogramów słodkich, fiołkowo purpurowych
śliwek o pięknym owalnym kształcie. Część zjedliśmy od razu, z reszty upiekliśmy ciasto i nadal została ich okrągła kilogramowa dziesiątka. A zatem do dzieła,
owoce w słoiki, będą idealnym dodatkiem do dań zimową
porą, gdy rumieniec będzie
wynikiem jedynie mrozu, nie słońca i pięknej
śliwki.
na zdjęciu
śliwki w
syropie z owsianym crustemSkładniki, na 500 ml słoik:400-500 g słodkich
śliwki3-4 łyżki
cukruewentualnie
przyprawy : np
wanilia bądź
cynamonPrzygotowanie :
Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić na połówki i/lub na ćwiartki (polecam oba sposoby jeśli później planujemy ich używać do różnych wypieków).Pakujemy ciasno do słoików do ok. 2 cm od wieczka, zasypujemy 2 -3 łyżkami
cukru, zostawiamy na 30 minut.Po tym czasie zakręcamy i gotujemy ok.20-30 minut w garnku na ściereczce, w wodzie do 2/3 wysokości słoików. po tym czasie, wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce.Ta da! ot co cała filozofiaBrak powiązanych notek.