Wykonanie
Witajcie!
Powidła śliwkowe to jeden z bardziej pracochłonnych
przetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze.
Pamiętacie przepis na
czekoladowy piernik najeżony
bakaliami ? Takie domowe
powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).Zapraszam!Składniki:3 kg słodkich
śliwek węgierekopcjonalnie
cukier i ulubiona
przyprawa np
cynamon3 dni :-)Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i drobno kroimy.Wrzucamy do dużego garnka i smażymy około 2 godziny, odstawiamy do następnego dnia.
Przez kolejne dwa dni powtarzamy te czynności, aż osiągniemy pożądaną konsystencję powideł.Na koniec możemy je dosłodzić lub przyprawić. Jeśli przeszkadzają Wam skórki, które pozostały w powidłach, można całość zblendować.
Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy (ja pasteryzuję około 15 minut na mokro, w garnku z gotującą się
wodą).Smacznego!