Wykonanie
Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza masę gotowania i pieczenia. Do gotowania świątecznych wypieków z pewnością nadadzą się
cukry z
przyprawami własnej roboty.Przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy przygotować dwa wyparzone, suche słoiczki,
biały cukier, 2
laski wanilii przekrojone na pół i 2 laski
cynamonu.Do każdego ze słoiczków wsypujemy
cukier do połowy objętości, do pierwszego wkładamy
wanilię, a do drugiego
cynamon. Dosypujemy jeszcze trochę
cukru (tak do 3/4 wysokości słoiczka) i zakręcamy pokrywkę. Po paru dniach dobrze jest wstrząsnąć słoiczek, żeby cały
cukier miał aromat przypraw.Taki
cukier jest bardziej aromatyczny od tego kupionego w sklepie, dodatkowo jest tańszy, bo laski
cynamonu i
wanilii mogą być użyte ponownie do przygotowania drugiej porcji
cukru.