ßßß Cookit - przepis na Cukier waniliowy i cukier cynamonowy własnej roboty

Cukier waniliowy i cukier cynamonowy własnej roboty

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza masę gotowania i pieczenia. Do gotowania świątecznych wypieków z pewnością nadadzą się cukry z przyprawami własnej roboty.
Przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy przygotować dwa wyparzone, suche słoiczki, biały cukier, 2 laski wanilii przekrojone na pół i 2 laski cynamonu.
Do każdego ze słoiczków wsypujemy cukier do połowy objętości, do pierwszego wkładamy wanilię, a do drugiego cynamon. Dosypujemy jeszcze trochę cukru (tak do 3/4 wysokości słoiczka) i zakręcamy pokrywkę. Po paru dniach dobrze jest wstrząsnąć słoiczek, żeby cały cukier miał aromat przypraw.
Taki cukier jest bardziej aromatyczny od tego kupionego w sklepie, dodatkowo jest tańszy, bo laski cynamonu i wanilii mogą być użyte ponownie do przygotowania drugiej porcji cukru.
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2013/11/cukier-waniliowy-i-cukier-cynamonowy.html