ßßß Cookit - przepis na ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPARAGAMI

ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPARAGAMI

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na kolejny etap szparagowego maratonu :)
Tym razem proponuję Wam wspaniałe roladki z kurczaka, szynki parmeńskiej i szparagów.
Danie bardzo eleganckie oraz smakowite, a przy tym bajecznie proste i ekspresowe!
Gorąco polecam :)
Uwaga:)
Na zdjęciach widać dwie wersje roladek.
Wersja I – kurczak + szynka parmeńska + szparagi
Wersja II – kurczak + twarożek + szparagi
Obie bardzo smaczne, aczkolwiek wersja I stanowczo bardziej dekoracyjna :)
Geneza powstania dwóch wersji była banalna… Miałam tylko 3 plasterki szynki… ;)
WERSJA I
Składniki: (4-5 roladek)
1 duży filet z piersi kurczaka
4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej, albo bardzo chudego boczku)
4-5 zielonych szparagów
oliwa
Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka pokroić na skos, na 4-5 plastrów. Każdy rozbić tłuczkiem. (NIE SOLIĆ!!!)
Na desce do krojenie rozłożyć plaster szynki, na nim rozbity kotlet z kurczaka, a na końcu 1 łodygę szparaga przekrojoną na 3 części. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienko oliwą. Roladki skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Podawać od razu.
Uwaga: Jeśli roladki podajemy na przyjęciu, przed podaniem każdą należy przekroić po skosie na dwie części. Będzie wtedy od razu widać ich „atrakcyjne wnętrze” :)
WERSJA II
Składniki: (4-5 roladek)
1 duży filet z piersi kurczaka
4-5 łyżeczek twarożku naturalnego (lub ziołowego) – u mnie Philadelphia light
4-5 zielonych szparagów
sól i pieprz
oliwa
Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka pokroić na skos, na 4-5 plastrów. Każdy rozbić tłuczkiem. Delikatnie posolić i oprószyć pieprzem.
Na desce do krojenie rozłożyć rozbity kotlet z kurczaka, na połowie rozsmarować 1 łyżeczkę twarożku, a na końcu ułożyć 1 łodygę szparaga przekrojoną na 3 części. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
Roladki skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Podawać od razu.
Uwaga: Jeśli roladki podajemy na przyjęciu, przed podaniem każdą należy przekroić po skosie na dwie części. Będzie wtedy od razu widać ich „atrakcyjne wnętrze” :)
Smacznego :)
Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z nowej zakładki: SEZON .
Są tam prezentowane zestawienia dań z uwzględnieniem produktów sezonowych.
Wszystkie dania są zilustrowane zdjęciami, z podanym obok linkiem do przepisu.
Mam nadzieję, że ułatwi Wam to wyszukanie interesujących Was przepisów :)
Na początek zapraszam do zestawienia dań ze szparagami – tutaj .
Źródło:https://lepszysmak.wordpress.com/2012/05/14/roladki-z-kurczaka-ze-szparagami