Wykonanie
Zapraszam na kolejny etap
szparagowego maratonu :)Tym razem proponuję Wam wspaniałe roladki z
kurczaka,
szynki parmeńskiej i
szparagów.Danie bardzo eleganckie oraz smakowite, a przy tym bajecznie proste i ekspresowe!Gorąco polecam :)Uwaga:)Na zdjęciach widać dwie wersje roladek.Wersja I –
kurczak +
szynka parmeńska +
szparagiWersja II –
kurczak +
twarożek +
szparagiObie bardzo smaczne, aczkolwiek wersja I stanowczo bardziej dekoracyjna :)Geneza powstania dwóch wersji była
banalna… Miałam tylko 3 plasterki
szynki… ;)
WERSJA ISkładniki: (4-5 roladek)1 duży
filet z piersi kurczaka4-5 plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej, albo bardzo
chudego boczku)4-5
zielonych szparagówoliwaWykonanie:
Filet z piersi kurczaka pokroić na skos, na 4-5 plastrów. Każdy rozbić tłuczkiem. (NIE SOLIĆ!!!)Na desce do krojenie rozłożyć plaster
szynki, na nim rozbity kotlet z
kurczaka, a na końcu 1 łodygę
szparaga przekrojoną na 3 części. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienko
oliwą. Roladki skropić
oliwą i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Podawać od razu.Uwaga: Jeśli roladki podajemy na przyjęciu, przed podaniem każdą należy przekroić po skosie na dwie części. Będzie wtedy od razu widać ich „atrakcyjne wnętrze” :)
WERSJA IISkładniki: (4-5 roladek)1 duży
filet z piersi kurczaka4-5 łyżeczek
twarożku naturalnego (lub
ziołowego) – u mnie
Philadelphia light4-5
zielonych szparagówsól i
pieprzoliwaWykonanie:
Filet z piersi kurczaka pokroić na skos, na 4-5 plastrów. Każdy rozbić tłuczkiem. Delikatnie posolić i oprószyć
pieprzem.Na desce do krojenie rozłożyć rozbity kotlet z
kurczaka, na połowie rozsmarować 1 łyżeczkę
twarożku, a na końcu ułożyć 1 łodygę
szparaga przekrojoną na 3 części. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
oliwą.Roladki skropić
oliwą i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Podawać od razu.Uwaga: Jeśli roladki podajemy na przyjęciu, przed podaniem każdą należy przekroić po skosie na dwie części. Będzie wtedy od razu widać ich „atrakcyjne wnętrze” :)Smacznego :)
Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z nowej zakładki: SEZON .Są tam prezentowane zestawienia dań z uwzględnieniem produktów sezonowych.Wszystkie dania są zilustrowane zdjęciami, z podanym obok
linkiem do przepisu.Mam nadzieję, że ułatwi Wam to wyszukanie interesujących Was przepisów :)Na początek zapraszam do zestawienia dań ze
szparagami – tutaj .