Wykonanie
Przed
Wami kolejny dowód na to, że czasem najprostszy pomysł może „zdziałać cuda” ;)Zwykły
filet z kurczaka upieczony w łódeczce ze zwykłej
cykorii…Prosto, smacznie i wytwornie!
Cykoria w tym daniu dodaje nie tylko uroku, ale także wspaniale zabezpiecza
mięso przed wysuszeniem. Jednocześnie rozpuszczający się na dnie łódeczek
twarożek oraz sos z
pieczonego mięsa wspaniale wpływają na smak upieczonej
cykorii. Pełna symbioza :)Inspiracją był przepis tej strony .Składniki: (4 porcje)4 małe
filety z piersi kurczaka2 duże główki
cykorii (zielona lub czerwona)4 długie plasterki
chudego boczku lub
szynki parmeńskiej (albo innej podobnej)4 małe
liście laurowe4 gałązki świeżego
rozmarynu4-8 łyżeczek
twarożku naturalnego lub
ziołowego (np.Philadelphia/Almette/Twój Smak)ulubiona
przyprawa do kurczaka (u mnie
czosnek,
słodka papryka,
pieprz i
sól)
oliwaWykonanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować
oliwą i przyprawić ulubionymi
przyprawami.Z
cykorii odkroić najtwardsze końcówki, a następnie oddzielić największe liście i „zbudować” z nich łódeczki (każda po 4 listki).
Na dno każdej łódeczki nałożyć 1-2 łyżeczki
twarożku. Następnie położyć przyprawiony
filet z kurczaka, gałązkę
rozmarynu oraz
liść laurowy, a na koniec całość owinąć plasterkiem
boczku lub
szynki.Łódeczki ułożyć w nasmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.Uwaga: Łódeczki są „chybotliwe”. Warto zatem dobrać naczynie do pieczenia tak, aby łódeczki wzajemnie się podpierały i dzięki temu nie przechylały na boki.Podawać bezpośrednio po upieczeniu z warzywami ugotowanymi na parze i/lub prostą
sałatką.Smacznego :)