ßßß Cookit - przepis na FILETY Z KURCZAKA W CYKORII

FILETY Z KURCZAKA W CYKORII

nazwa

Wykonanie

Przed Wami kolejny dowód na to, że czasem najprostszy pomysł może „zdziałać cuda” ;)
Zwykły filet z kurczaka upieczony w łódeczce ze zwykłej cykorii
Prosto, smacznie i wytwornie!
Cykoria w tym daniu dodaje nie tylko uroku, ale także wspaniale zabezpiecza mięso przed wysuszeniem. Jednocześnie rozpuszczający się na dnie łódeczek twarożek oraz sos z pieczonego mięsa wspaniale wpływają na smak upieczonej cykorii. Pełna symbioza :)
Inspiracją był przepis tej strony .
Składniki: (4 porcje)
4 małe filety z piersi kurczaka
2 duże główki cykorii (zielona lub czerwona)
4 długie plasterki chudego boczku lub szynki parmeńskiej (albo innej podobnej)
4 małe liście laurowe
4 gałązki świeżego rozmarynu
4-8 łyżeczek twarożku naturalnego lub ziołowego (np.Philadelphia/Almette/Twój Smak)
ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie czosnek, słodka papryka, pieprz i sól)
oliwa
Wykonanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i przyprawić ulubionymi przyprawami.
Z cykorii odkroić najtwardsze końcówki, a następnie oddzielić największe liście i „zbudować” z nich łódeczki (każda po 4 listki).
Na dno każdej łódeczki nałożyć 1-2 łyżeczki twarożku. Następnie położyć przyprawiony filet z kurczaka, gałązkę rozmarynu oraz liść laurowy, a na koniec całość owinąć plasterkiem boczku lub szynki.
Łódeczki ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Uwaga: Łódeczki są „chybotliwe”. Warto zatem dobrać naczynie do pieczenia tak, aby łódeczki wzajemnie się podpierały i dzięki temu nie przechylały na boki.
Podawać bezpośrednio po upieczeniu z warzywami ugotowanymi na parze i/lub prostą sałatką.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/02/28/filety-z-kurczaka-w-cykorii